Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Corné van der Stelt
VROUW Glossy

'Ik vind het mooi dat ik
een strak lichaam heb'

Z

Ze is een killer op de ijsbaan: Yara van Kerkhof (28, shorttracker nationale team, single) won gouden medailles, plus zilver op de Olympische Spelen. 

 

“Voor mij als topsporter is mijn lijf het allerbelangrijkst. Ik merk het meteen op het ijs als het lichamelijk even niet zo lekker gaat, als ik ziek ben of een kilootje te zwaar.

Dieet

Elke kilo extra voelt als drie of vier kilo op mijn benen in de bocht. En andersom: als ik te weinig eet, herstel ik niet goed of heb ik te weinig energie om goed te trainen. Dankzij een voedingsdeskundige weet ik precies wat goed voor me is. Ik weeg mijn eten altijd af, en hou me het hele jaar strikt aan het voorgestelde dieet.

Alleen in april, als ik vrij ben, laat ik alles gaan. Dan eet ik waar ik zin in heb: patat, chips... Meestal verlang ik na die maand weer naar structuur. Al kan het heus geen kwaad om af en toe een keer te zondigen en lekker te genieten.

Risico 

Ik train elke dag, behalve op zondag, en ga elke avond op tijd naar bed. Ik probeer te voorkomen dat ik een griepje krijg of verkouden word - voor zover je daar controle over hebt - door er in een drukke trainingsperiode minder op uit te gaan.

Ik doe ook geen extreme sporten of skivakanties. Dat is te gevaarlijk en het risico dat ik een ernstige blessure oploop is te groot. Maar als ik op weg naar de supermarkt de straat oversteek, denk ik niet: o jee, nu moet ik voorzichtig zijn. Ik zie de dingen die ik moet laten niet als een opoffering, want ik weet waarvoor ik het doe.

Heerenveen

Het schaatsen op topniveau is mijn grote droom en daar heb ik alles voor over. Mijn ouders deden mijn zus en mij op schaatsen, zodat we met ze mee konden als zij het natuurijs op gingen voor tochten. Vanaf het eerste moment vond ik het leuk.

Ik ben er nooit meer mee gestopt en verhuisde op mijn negentiende naar Heerenveen om me fulltime op de sport te richten. Wanneer je zoals ik een A-status hebt, kun je daarvan rondkomen, al is het geen vetpot. Als je het vergelijkt met langebaanschaatsen of voetbal stelt het niks voor wat wij verdienen. 

Goud

Mijn gouden moment was het winnen van olympisch zilver op de 500 meter, afgelopen jaar in Pyeongchang. Het was misschien geen goud, maar wel het mooiste moment in mijn carrière. Ik heb daarna ook nog met koning Willem-Alexander gesproken, dat vond ik heel bijzonder.

Ook de vier keer op rij dat we met de shorttrackploeg Europees kampioen werden op de relay was letterlijk goud voor mij. Ik zou nu graag individueel gouden medailles winnen, dat is een mooi doel voor dit seizoen.

Trots

Ik ben trots op mijn lijf: ik heb laatst voor het eerst honderd kilo gesquat en je ziet mijn buikspieren. Ik train niet om buikspieren te krijgen, maar ik heb ze omdat ik train. Ik vind het mooi dat ik een strak lichaam heb en wil dat ook graag houden als ik ooit stop met schaatsen.

Mijn lijf is zo sterk dat ik vorig jaar geen enkele keer ziek ben geweest – dat maakt mijn lichaam goud.”

Tekst: Jill Waas

Lees de hele 'Mijn lijf is goud waard' reportage in VROUW Glossy.

Jij op VROUW

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje