Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

VROUW Glossy

Aukje van Ginneken:
De bekendheid kan me gestolen worden

A

Aukje van Ginneken (36, getrouwd, drie kinderen) brak door met haar rol als Charlie Fischer in GTST. Na vier jaar besloot ze haar 'echte' leven weer op te pakken.

Toen ik in GTST terechtkwam… "was ik net 17. Het was een heel leuke tijd, ik had mijn droombaan en mensen spraken me aan om te vertellen hoe tof ze mijn rol vonden. Maar het was ook heftig. Ik speelde dat ik anorexia had en als ik boodschappen ging doen, kreeg ik soms te horen: 'Mag je dat wel eten of kots je het straks weer uit?' Of ik kreeg een standje: 'Je moet eens wat aardiger doen tegen je moeder en tegen Jef.'"

 

Volwassen worden… "moest bij mij snel. Ik werkte al jong in de grotemensenwereld en kocht op mijn 21e een huis, terwijl mijn vriendinnen zich druk maakten over hun studie en of die ene jongen wel in de kroeg was. Ik heb dat leven echt gemist en dat heb ik ook niet meer teruggekregen toen ik met Goede Tijden stopte. Na vier jaar besloot ik uit de serie te stappen, ik wilde weer 'normaal' zijn en ontdekken wie ik werkelijk was. Mensen kenden mij en hadden een mening over me, terwijl ik mezelf nog niet eens echt kende." 

Gelukkig kom ik… "uit een nuchter gezin en ben ik goed opgevangen door collega’s als Charlotte Besijn, die mijn moeder speelde, en Guusje Nederhorst. Hierdoor ben ik mezelf niet verloren in drugs en heftig feesten. Maar ik snap heel goed dat mensen even van het padje afgaan als ze zo jong zijn en vol in de schijnwerpers staan. Met YouTube en social media moet dat nu nog gekker zijn, ik ben blij dat dat er in mijn tijd nog niet was."

Het duurde zeker tien jaar… "voor de rust terugkeerde, ook al was ik niet meer dagelijks op tv. Ik ben wel theater blijven doen en heb een aantal programma’s gepresenteerd, maar daar kwam gelukkig minder gekte bij kijken. Mijn leven kwam meer in balans, wat ik wel zo prettig vond, zeker toen ik kinderen kreeg. Ik ben gaan nadenken wat ik graag wilde en ben een opleiding tot zwangerschapsdocent gaan volgen.

Toevallig ben ik net naar de Kamer van Koophandel geweest, want ik ga met mijn goede vriendin Iris een praktijk beginnen: Trotse Mama’s. We willen zwangere vrouwen vertrouwen in hun lijf geven en leren controle te hebben bij hun bevalling, bijvoorbeeld door ademhalings- en ontspanningstechnieken. Het is een kick om dit zelf op te bouwen en het geeft zoveel voldoening om iets te doen waarbij ik anderen kan helpen."

Als er een leuke presenteer- of acteerklus voorbijkomt… "zal ik daar zeker over nadenken. Mensen vragen vaak of ik terug zou willen in Goede Tijden. Maar daar ligt nu niet mijn focus. Al zou ik het voor een paar maanden heel leuk vinden.

Het vak zal altijd blijven kriebelen, maar de bekendheid kan me gestolen worden. De voordeeltjes zijn leuk, zo word ik nog regelmatig uitgenodigd voor premières en krijg soms beautyproducten opgestuurd. Maar dat zijn allemaal randzaken; het heeft bij mij altijd om het acteren en presenteren gedraaid.

Mijn oudste kinderen van 12 en 10 zeggen: 'Ik wil later YouTuber worden'. Dan vraag ik: 'Wat wil je dan laten zien?' Tegenwoordig kun je beroemd worden zonder noemenswaardig talent. Ik blijf geloven dat het echt moet draaien om wat je kunt of welke passie je met de wereld wilt delen. Alles eromheen is poppenkast."

Tekst: Jill Waas​

Lees de drie andere verhalen van bekende Nederlanders in de VROUW Glossy. Vanaf morgen in de winkel.