Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Chimène van Oosterhout
VROUW Glossy

Chimène van Oosterhout:
Ik ga me niet meer laten vernederen

C

Chimène van Oosterhout (55, single, een tienerzoon) was jarenlang een populaire tv-presentatrice. Maar sinds de tv-wereld harder werd, hoeft ze niet zo nodig meer.

Tien jaar geleden merkte ik… "dat de tv-wereld begon te veranderen. Het was altijd al een harde wereld, maar het werd steeds harder en ook minder integer. Televisie is ingehaald door internet en veel commerciëler geworden, waardoor nu steeds vaker geldt: voor jou tien anderen. Er staan genoeg mensen te popelen om gratis te presenteren.

Sommigen zijn zelfs bereid om geld mee te nemen, als ze maar op tv komen. Daarmee neemt de kwaliteit van de presentatoren af, maar ik zie ook een enorme vervlakking van de programma’s. De normen en waarden zijn een beetje verdwenen. Je draait je om en ineens zit er iemand anders op je stoel."

Wat ze niet door hebben… "is dat zo’n 'presentatreutel' killing is voor de professionaliteit van het programma en dat je hiermee ook je kijker niet serieus neemt. Ik draai al meer dan twintig jaar mee in dit vak en wil met fijne mensen werken.

Dat gebrek aan respect, programma’s die goedkoop in elkaar worden gedraaid, de oneerlijkheid... Het past allemaal niet bij mij, dus ik heb zelf mijn conclusies getrokken. Ik wil niet steeds over mijn schouder hoeven kijken wat mijn positie is. Ik heb veel andere kwaliteiten, dus ik ga me niet meer laten vernederen."

Ik werk nu… "veel als dagvoorzitter. Ik heb een opleiding in communicatie en psychologie afgerond, heb een pr-bureau, geef yogales, schrijf een boek, ga optreden met Luv'... En ik heb een zoon (16) die ijshockey speelt op hoog niveau, en voor wie ik vier keer in de week door Nederland rijd en soms zelfs naar het buitenland."

Nog elke dag word ik… "herkend en aangesproken. Mensen vragen vaak: 'Wanneer zien we je weer met een nieuw programma?' Waarschijnlijk zeer binnenkort. Het is niet zo dat ik helemaal geen televisie meer wil maken, ik heb een aantal programma-ideeën in ontwikkeling. Maar ik wil het alleen nog op mijn manier doen, in mijn stijl en met mensen die dezelfde normen en waarden hebben.

Ik wil programma’s maken waar je kwaliteit in kunt stoppen. Is dat niet mogelijk, dan denk ik: 'Wegwezen!'. Als de ­consequentie daarvan is dat ik niet meer op televisie ben - prima! Ik heb eigenwaarde, respect voor mezelf, en ga dan liever op een andere manier verder. Ik weet dat een aantal vriendinnen op niveau er precies zo over denkt. Zij zeggen ook: 'Ik hoef niet meer ten koste van alles op televisie.'"

Tekst: Jill Waas​

Lees de drie andere verhalen van bekende Nederlanders in de VROUW Glossy. Vanaf nu in de winkel!