Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Sharons vriend werd na 12 jaar verliefd op een ander
Foto: Brenda van Leeuwen
VROUW Glossy

Sharons vriend werd na 12 jaar
verliefd op een ander

Redactie VROUW

I

'Ik ga bij je weg.’ Als je geliefde deze vijf woorden uitspreekt, zakt de grond onder je voeten vandaan. Zo ook bij Sharon Yong (46, kapper). Zij was twaalf jaar samen met haar vriend, toen hij verliefd werd op een ander. Ze zette haar schouders eronder om een nieuw leven voor haar en haar zoon (nu 12) op te bouwen. Acht jaar later redt ze het prima in haar eentje. In VROUW Glossy vertelde ze haar verhaal. 

“Mijn ex zei ineens: ‘Ik ben verliefd op een ander.’ Het kwam helemaal uit het niets voor mijn gevoel. We waren twaalf jaar bij elkaar, hadden een zoontje en nooit ruzie. Je gaat dan nadenken over waar het is misgegaan. Ik zocht redenen waarom hij verliefd kon worden op een ander. Was het misschien niet goed dat we nooit ruzie hadden?"

Niet boos

"Gek genoeg was ik niet eens heel boos. Ik ging gewoon door, heel praktisch. Eerlijk gezegd dacht ik stiekem dat het wel weer goed zou komen. We hebben nog geprobeerd om opnieuw te beginnen, maar dat werkte niet. De uiteindelijke breuk maakte een eind aan alle onzekerheid. 

Nu moest ik me richten op een nieuwe toekomst. Gevoelens aan de kant en gaan. Ik had geluk dat ik nog ingeschreven stond voor een sociale huurwoning. Hierdoor hebben mijn zoontje, hij was toen 4, en ik een huisje gevonden. Klein, maar gezellig en vooral betaalbaar.

Want ik raakte wel een beetje in paniek als ik over de financiële gevolgen nadacht. Ik ben meteen een tweede baantje gaan zoeken, maar dit bleek helemaal niet nodig. Paniek voor niets. Ik heb me verdiept in waar je allemaal recht op hebt als alleenstaande moeder en dat is best veel."

Bezig blijven

"In de eerste jaren richtte ik me op mijn kind. Ik probeerde met hem over zijn gevoelens te praten, ik wilde dat hij zo min mogelijk last zou hebben van de scheiding. Daarnaast hield ik hem de hele dag bezig en gingen we eropuit. Dat was mijn manier om met de situatie om te gaan. Familie en vrienden adviseerden mij weleens om rust te nemen, maar ik dacht: als ik rust neem, ga ik eraan onderdoor. Bezig blijven was voor mij de goede methode.

Dat het gezin uiteenviel, vond ik het ergste. Ik gunde mijn kind een thuis met een vader en een moeder. Daarom probeerde ik zo normaal mogelijk met mijn ex om te gaan. Natuurlijk was dat in het begin lastig, maar je bent aan je kind verplicht er het beste van te maken."

Sterker geworden

"Vriendinnen en familie hebben mij erdoorheen geholpen. Ze waren er altijd voor mij. Het eerste weekend zonder kind bijvoorbeeld. Daar zat ik, helemaal alleen thuis. Ik voelde me zЧ zielig. Zonder dat ik iets hoefde te zeggen, belden mijn vriendinnen mij op en kwamen ze langs. Mijn hond heb ik in die tijd ook doodgeknuffeld. Het was zo fijn dat er altijd iemand thuis was. We gingen vaak samen uitwaaien op het strand. 

Na een tijdje begon het te wennen en nu vind ik het zelfs fijn om tijd voor mezelf te hebben. Dat ik lekker op stap kan gaan met vriendinnen. Ik ben er sterker uitgekomen en heb het gevoel dat ik alles aankan. Ook in mijn eentje. Een nieuwe liefde zou ik wel aandurven, maar dan moet het op mijn pad komen, ik ben niet op zoek. Of ik trots op mezelf ben? Ik ben niet iemand die dat van zichzelf zegt. Maar ik weet nu: in mijn eentje red ik het ook wel.”

Dit verhaal verscheen in VROUW Glossy in maart 2019. Tekst: Anne-Fleur Pel​

Heb jij een bijzonder verhaal en wil je dat met ons delen? Stuur dan een berichtje!​

Jij op VROUW