Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

VROUW magazine

Deze week in het magazine
De redactie tipt: favoriete steden

Redactie VROUW

N

Natuurlijk, Parijs en Londen blijven hoog in ons lijstje staan, maar wat zijn nu ándere leuke plaatsen voor een stedentrip? De redactie over haar favorieten!

Chantal Anthonio, online redacteur:

"Ik heb wel een beetje voor de hand liggende stad, maar dat is ook de stad waar ik ten huwelijk ben gevraagd, dus dat maakt het voor mij toch wel heel speciaal: Barcelona. Het is een stad waar ik regelmatig naartoe móet van mezelf. Ik vind het daar heerlijk, de sfeer, het eten, dichtbij het strand. Het is echt mijn stad. Bovendien hoopt mijn 9-jarige zoon ooit bij FC Barcelona terecht te komen, en ik kan het niet laten om hem daarin extra te stimuleren. Ik ga meteen met hem mee!"

Marion van Es, redacteur magazine en krantenpagina:

"Als ik 's avonds langs de grachten van mijn woonplaats Utrecht fiets en de lichtjes op het water zie schijnen, weet ik zeker dat er geen mooiere stad bestaat in Nederland. Maar als ik ooit zou moeten emigreren, is het naar Buenos Aires. Er wordt vaak gezegd dat het daar onveilig is, maar ik voelde me er juist ontzettend welkom en op een vreemde manier 'thuis'. De warme mensen die altijd in zijn voor een praatje, de gezellige marktjes (de empanada's van straattentjes zijn werkelijk goddelijk), prachtige architectuur, groene parken en het bruisende uitgaansleven... was het maar wat minder ver vliegen."

Marion Lansman, vormgever magazine:

"Sevilla is een hele sfeervolle oude stad. Compact, waardoor je alles te voet kan doen. Heerlijke smalle straatjes met schattige Spaanse winkels."

Michelle van Geest, online videoredacteur:

"Ljubljana (Slovenië) is een super mooie stad met een prachtig oud historisch centrum, bomvol leuke restaurantjes en winkels. Ook is er 's avonds vol op leven in de stad, vind je er straatmuzikanten en exposities van bekende en minder bekende kunstenaars. Daarnaast vind ik Florence ook heerlijk. Een stad precies tussen Venetië en Rome in, heeft de charme van Venetië met kleine straatjes, maar een bruisend straatleven vergelijkbaar met de hoofdstad Rome. Buiten de toeristische attracties kun je in kleine restaurantjes ook voordelig en lekker Italiaans eten."

Daniëlle Versluis, chef eindredactie:

"Mijn favoriete stad in Nederland is Haarlem. Ik woon er nu ruim 20 jaar en word elke keer weer opnieuw verliefd als ik de prachtige Bavo kerk op de Grote Markt zie. Of door de Anton Pieck-achtige Warmoesstraat loop. Of op een terrasje op de Oude Groenmarkt zit."

Wat je vooral moet doen:

  • Een biertje drinken in de Jopenkerk, de brouwerijtrots van Haarlem.
  • Naar het Teylersmuseum, prachtig pand aan het Spaarne én het oudste museum van Nederland
  • Thee en taart drinken in Bij Babette aan Kruisstraat
  • Tussen de boeken snuffelen in de mooiste boekenwinkel van Nederland: boekhandel De Vries aan de Gedempte Oude Gracht

"En in het buitenland is dat Sevilla. Wat een heerlijke stad met mooie pleinen, een prachtige kathedraal en een keur aan lekkere tapasrestaurants. Bovendien is het er standaard lekker weer en kun je ook eind winter al onder de sinaasappelboompjes van je kan sangria of dampende cortado genieten."

Wat je vooral moet doen:

  • Zoveel mogelijk tapasbarretjes uitproberen en dan alles van de kaart bestellen – kost daar toch niks.
  • Een flamencoshow bezoeken, maar dan de minst toeristische versie
  • Rond de paastijd gaan en op tijd boeken, want dan zijn er veel processies

Kimberley van Heiningen, redacteur online en magazine:

"Een echte lievelingsstad heb ik niet, omdat iedere stad z’n charme heeft. Nergens anders vind je de gezelligheid van Maastricht of dezelfde huisgemaakte tiramisu als in Rome en juist die diversiteit maakt van iedere stedentrip weer een feestje. Grote steden in Azië intrigeren me altijd mateloos. De meeste mensen gebruiken metropolen zoals Bangkok of Jakarta als snelle tussenstop en dat vind ik eeuwig zonde. Mijn tip is om juist extra tijd uit te trekken om zo’n stad echt te ontdekken. Zo is het oude centrum van Bangkok (rondom het toeristische Koh San Road) een prima startpunt voor een backpack avontuur.

Mijn grootste tip is om de Lonely Planet te laten voor wat het is en contact te leggen met de locals: zij weten de leukste plekjes te vinden, juist in zo’n grote stad. Zo is het heerlijk borrelen bij MELLY’s Garden in Jakarta. Je waant je daar in een exotische binnentuin (inclusief fijne tuinbankjes) midden in de drukke stad, echt een aanrader!"

Paula Heeger, stagiaire online redactie:

"Groningen is een van mijn favoriete steden in Nederland. Ik kom er graag, voor een koffie en een cheesecake bij De Uurwerker bijvoorbeeld. Een fijne plek die verstopt zit in de binnenstad, maar waar je heerlijk kan lunchen en dineren. Ook kun je goed shoppen in Groningen, van Dille & Kamille tot Zara, maar er zijn ook veel kleine boetiekjes. Beau Make-up Store is zo'n boetiekje. Ze verkopen er make-up merken die moeilijk verkrijgbaar zijn in Nederland, denk aan Sleek en Real Techniques."

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!