Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Emma Laurijssens
Foto: Mariel Kolmschot
VROUW magazine

Emma (45): Ik ben zoveel
gelukkiger als vrouw

Redactie VROUW

E

Emma Laurijssens (45) leeft al bijna vier jaar als vrouw en ondergaat binnenkort de definitieve geslachtsverandering. Ze heeft een relatie met Eva en een 11-jarige tweeling uit haar vorige huwelijk.

"Hoe vertel je de buitenwereld dat je liever als vrouw dan als man door het leven gaat? Járen heb ik die stap niet durven zetten. Ik was bang voor negatieve reacties. Wat zouden mensen wel niet denken? Het was veiliger om mijn gevoelens weg te drukken en een ‘normaal’ leven te leiden. En dat deed ik. Veertien jaar lang. Ik trouwde met een vrouw, kreeg twee prachtige kinderen en probeerde vooral niet te luisteren naar mijn gevoel."

Keerpunt

"Het kantelpunt kwam toen het huwelijk strandde. Ik was het zó zat om mezelf te verstoppen. Op het moment dat ik durfde toegeven aan mijn gevoelens, ben ik ook steeds meer gaan leven als vrouw. Ik ging in de weer met make-up, nam oorbellen, liet mijn haar groeien en ging steeds vaker de straat op in vrouwenkleding."

"En wat denk je, er gebeurde niets. De meeste mensen reageerden helemaal niet geschokt op mijn transformatie. Dat was zo’n bevrijding! Na 40 jaar kon ik eindelijk mezelf zijn. Dit was waar ik altijd van had gedroomd."

Vertellen

"Wel vond ik het heel moeilijk om het mijn dierbaren te vertellen. Vooral mijn kinderen. Want hoe vertel je dat papa ineens als vrouw door het leven gaat? Mijn zoon had er in eerste instantie veel moeite mee, maar draaide bij toen hij in de gaten kreeg dat ik gewoon zijn vader bleef."

"Mijn dochter daarentegen had er helemaal geen problemen mee. Zij vond het alleen maar leuk dat ze nu iemand had om mee te tutten en te winkelen. Tevens heb ik het geluk dat ik een onwijs leuke vrouw tegen het lijf ben gelopen. Eva heeft precies dezelfde weg bewandeld en weet dus als geen ander hoe ik mij voel. Dat is zo fijn… Ze accepteert mij zoals ik ben, gewoon Emma."

Gelukkiger

"Achteraf vraag ik mezelf af waar ik al die jaren zo bang voor ben geweest. Ik ben zoveel gelukkiger als vrouw én voel me ook steeds meer vrouw. Daar heb ik wel de nodige hulp bij gehad. Zo heb ik onlangs mijn adamsappel laten verkleinen en deze zomer onderga ik een geslachtsoperatie."

"Ik wil van dat geslacht af. Het hoort er niet. Ik wil een vrouw zijn en geen vrouw met een piemel. Natuurlijk is het een ingrijpende verandering, maar zeker niet de grootste verandering in mijn leven. Die heb ik al achter de rug; ik kan zijn wie ik nu ben. En dát is het belangrijkste."

Nog drie verhalen lezen over 'De laatste dag..'? Je vindt ze in VROUW Magazine!

Tekst: Eline Doldersum & Linda Pol

En, wat vind jij? Laat je horen!