Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Foto: Stef Nagel
VROUW magazine

Ifna (30): Ik draag
mijn afro met trots!

journaliste

Rianne Sepers

A

Al die rituelen die we hebben gecreëerd rond ons uiterlijk, wie zegt dat het moet? Vier lezeressen vertellen in VROUW Magazine hoe zij zich hebben bevrijd van hun vaste beautygewoontes! Ifna Mac-Intosh (30) voelt zich vrij door haar kroeshaar z'n gang te laten gaan.

"Mijn haar heeft heel andere verzorging nodig dan 'gewoon' haar. Kroeshaar – of natural hair, zoals een afro vaak ook genoemd wordt – is heel droog en kun je ook niet met een gewone borstel kammen. Vroeger waren daar maar weinig producten voor te krijgen, dus toen ik een jaar of vijftien was, leek me het een goed idee mijn haar chemisch te relaxen. Zo had ik een mooi glad kapsel."

"Dat ontkroezen is zo slecht voor je haar dat het eigenlijk maar eens per jaar kan, maar ik deed het bijna elke maand. Elke keer als het aan de aanzet weer begon te krullen, smeerde ik er een potje chemicaliën in. Drie jaar terug was er niets meer van over: mijn haar was ongelijk, stug, vol gespleten punten, deels gekruld, deels slierterig. Ik wist niet meer wat ik ermee moest."

Nieuw begin

"Mijn man stelde voor dat ik het er allemaal af zou laten knippen. Ik twijfelde, maar deed het uiteindelijk toch. Het voelde als een nieuw begin! Het heeft even geduurd voordat het weer aangroeide nadat ik het had gemillimeterd, maar er kwam een prachtige bos natural hair voor terug."

 

"Ik vond het doodeng om de stap te zetten, maar het resultaat is waanzinnig. Ik voel me meer verbonden met mijn Surinaamse roots nu ik mijn haar z’n gang laat gaan. Ik weet nu hoe ik het moet verzorgen – één keer per week wassen, kammen met een afrokam en heel goed hydrateren – en daardoor zit het nu veel beter. Ik draag mijn afro met trots. Ik ben er zelfs zó blij mee dat ik twee eigen salons heb geopend voor vrouwen met natural hair.” (Meer info op www.naturalfreshhair.nl)

Weten hoe de drie anderen vrouwen zich hebben bevrijd? Je vindt hun verhaal in VROUW Magazine!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!