Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

VROUW magazine

Jolyne (34): Dit is mijn
eerste zomer zonder borsten

journaliste

Rianne Sepers

I

In bikinitijd zijn veel vrouwen extra bewust van hun lijf. Maar hoe zit het als je littekens hebt, of een lichaamsdeel mist? Zeven stoere lezeressen gaan trots het strand op. Eén van deze zeven vrouwen is Jolyne de Heus (34). Zij liet haar beide borsten amputeren.

"Haal ze er maar af. Dat dacht ik meteen toen ik hoorde dat ik drager ben van het CHEK2-gen. Mijn moeder kreeg op jonge leeftijd borstkanker en stierf toen ze 39 was. Reden genoeg voor mijn huisarts om mij te laten testen op erfelijke 'borstkankergenen'. Die ik bleek te hebben."

Zoons

"Voor mij was het heel helder: ik wil mijn zoons zien opgroeien, moeder zijn. En als dat zonder borsten moet, dan is dat maar zo. Een halfjaar geleden ging ik onder het mes, dit is mijn eerste zomer zonder borsten. Best spannend."

"Toen ik na de operatie wakker werd en naar beneden keek, voelde ik alleen maar opluchting. Mijn C-cup was weg, in plaats daarvan zaten er hechtingen en witte pleisters. Ik wil geen reconstructie, zit niet te wachten op iets 'vreemds' in mijn lijf. En stel dat ik wel borstkanker krijg – ik heb nog altijd 3 procent kans – dan wil ik er zo snel mogelijk bij zijn. Niet iedereen begrijpt dat."

Foto: Mariël Kolmschot

Traantje

"Laatst zei een vriend dat hij echt geen vrouw zonder borsten wil. Dat is even slikken, dan moet ik wel een traantje laten. En toen ik voor het eerst na de operatie in de sauna was en twee jongens van begin twintig zag kijken, fluisteren en lachen, moest ik ook tegen de tranen vechten. Maar dan herinner ik me weer waarom ik dit heb gedaan, denk ik aan mijn prachtige zoons en verdwijnt het verdriet."

"Ik kan me wel kwaad maken om mensen die met hun oordeel klaarstaan. Alsof ik niet meer ben dan een paar borsten, of het gebrek daaraan. Gelukkig zijn er meer dan genoeg mensen die achter me staan. 'Respect kind', zei een oudere vrouw diezelfde dag in de sauna tegen mij. Dat doet me goed."

Het verhaal van de andere zes trotse vrouwen vind je in VROUW Magazine.

En, wat vind jij? Laat je horen!