Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

VROUW magazine

Janneke (32) zeilde de oceaan over:
Voor mij voorlopig geen standaard leven

journaliste

Rianne Sepers

V

Vaak blijft het met een bucketlist bij fantaseren, maar dat geldt niet voor drie lezeressen in VROUW Magazine. De grote droom van Janneke Dijkhuis (32) kwam uit: een grote oceaan over zeilen

"Ik was al een paar jaar aan het werk toen het buitenland begon te trekken, het vrije leven. En dus ging ik werken voor een touroperator op Bali. Na drie jaar wist ik dat ik daar niet gelukkig van zou worden, ook daar zat ik veel te vast."

Op zoek naar avontuur

"Van een kennis hoorde ik van een meisje dat 'liftend' de Atlantische Oceaan over was gezeild. Dat inspireerde me en ik begon te sparen voor zo’n zelfde soort avontuur. Maar toen ik dat eenmaal had besloten, hield ik het niet meer uit op kantoor. Van de ene op de andere dag nam ik ontslag. Op zoek naar avontuur!"

"Binnen drie dagen had ik een boot gevonden waarmee ik over de Indische Oceaan kon zeilen, van Maleisië naar Zuid-Afrika. De kapitein heette Nick, een Britse zestiger die al zeven jaar op zee leefde met zijn vriendin toen hun relatie uit ging. Hij wilde de reis niet in z’n eentje afmaken, dus zocht hij een 'crew'. Dat werd ik, samen met een Argentijns koppel."

Spoedcursus zeilen

"De eerste drie weken deden we een spoedcursus zeilen: hoe werkt zo’n boot, hoe leg je een goede voorraad aan, wat heb je onderweg nodig? Handig, want ik had nog nooit een minuut gezeild. Eerst gingen we naar de Cocoseilanden, een piepklein eilandengroepje midden in de oceaan. Na twaalf dagen op zee stond ik voorop de boot en zag ik heel in de verte opeens land uit het water oprijzen, terwijl om me heen dolfijnen met ons meezwommen."

 

"Het gevoel van vrijheid dat ik toen tot in mijn diepste vezel voelde, zal ik nooit vergeten… Uiteindelijk zijn we een maand op die eilanden gebleven, omdat de boot kapot was. Leuk hoor, zo’n onbewoond tropisch eiland, maar een maand vastzitten zonder iets te doen is best heftig."

"Ik was blij toen we weer konden doorvaren naar het eiland Rodrigues, dat hoort bij Mauritius. Op zee word je wel beziggehouden; zeilen is gewoon keihard werken. Daarna stopten we nog op de eilanden Reúnion en Mauritius, om na vijf maanden reizen aan te meren in Durban, Zuid-Afrika."

"Ik kijk met zoveel plezier terug op die reis. Op de mooie zonsopgangen op open zee, op hoe ik als mens ben gegroeid onderweg, op de prachtige eilanden die ik heb gezien, zelfs op de heftige stormen en het harde werken."

"Ik denk niet dat ik nog kan aarden in een standaard huisje-boompje-beestje-leven. Voorlopig niet in elk geval. Dus ik bezit niet meer dan wat kleding, een laptop, telefoon en een videocamera en leef uit mijn rugzak. Ik sta nergens ingeschreven, logeer bij vrienden, pas op huizen en werk online als virtual assistent. Ondertussen spaar ik voor volgende reizen. Mijn grote droom? De Stille Oceaan over zeilen!"

Het verhaal van de twee andere lezeressen waarvan de droom in vervulling ging lees je in VROUW Magazine.

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!