Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Buffi Duberman, Amerikaans zelfvertrouwen
Foto: Fotografie: Dario & Misja
VROUW magazine

De Amerikaanse Buffi: Jullie overdreven
bescheidenheid frustreert me

E

Eén ding hebben Amerikaanse vrouwen op ons voor: hun zelfverzekerdheid. Buffi Duberman (48) woont al jaren in ons land en ziet een duidelijk verschil tussen de twee culturen. Ze geeft ons een lesje in zelfvertrouwen. 

Wie en wat?

Engelse coach van artiesten, staat voor de klas, schrijft boeken en geeft workshops. Ze kwam hier in 1991, is getrouwd met Peter (51) en heeft twee kinderen (16 en 11).

Zelfvertrouwen met de paplepel

"In Amerika krijg je zelfvertrouwen met de paplepel ingegoten. Jezelf presenteren is onderdeel van het onderwijssysteem: verhaaltjes vertellen, je mening geven, spreken in het openbaar. Zo krijg je van jongs af aan veel positieve feedback. In Nederland maken jullie veel dingen klein. Dat zit al in de taal: in september was het nog Prinsjesdag. Pardon? Waarom niet Prinséndag, het is toch een serieuze aangelegenheid? Hier ben je een meisjé en schrijf je een liedjé."

"Dat is dus al verweven in de woordenschat, maar het gaat verder. Als iemand iets goed doet, hoor je mensen meteen zeggen 'Nou, nou…' Met zo’n kritische noot, in plaats van het succes te vieren. En als ik iemand een compliment maak over haar jurk, reageert ze met 'Ach, was in de uitverkoop'. Of ‘Hij is al oud.' Daarmee haal je niet alleen jezelf naar beneden, maar mij ook. Want eigenlijk zeg je dat mijn mening geen waarde heeft. Dat zou ik als belediging kunnen opvatten." 

De concurrentie is enorm

"En dan die Nederlandse spreekwoorden en gezegden! Ik krijg plaatsvervangende schaamte als ik hoor 'Het is on-Nederlands goed.' In Amerika zul je nóóit horen dat iets te goed is om daar vandaan te komen. Are you kidding? Juist het tegenovergestelde: als het goed is, móet het wel Amerikaans zijn." 

"Jullie instelling van 'Steek vooral je kop niet boven het maaiveld uit' en 'Doe maar normaal' kennen we in de VS helemaal niet. 'Als je als dubbeltje bent geboren, zul je nooit een kwartje worden'? Ik kom uit een land waar een kwartje niet eens genoeg is, laat staan een dubbeltje. Je dient minstens een shiny new dollar te zijn! De concurrentie is enorm, dus je móet juist gek doen en opvallen!"

Overdreven bescheiden

"Ik houd van Nederland, heb er veel kansen gekregen en zelf twee kleine Nederlandse mensen gebaard. Maar die overdreven bescheidenheid frustreert me nog steeds. Wel relativeren jullie veel meer, en zijn jullie vrijgeviger als het gaat om goede doelen."  

"Misschien heb ik makkelijk praten als het gaat om risico’s nemen en durven op te vallen. Ik verkoop vooral mezelf; als ik iets controversieels aan de man moest brengen, zou dat ook een andere energie geven."

"Maar door mijn kop wél boven dat maaiveld uit te steken, krijg ik meer contacten en dus opdrachten. Toch zie ik mezelf niet per se als uitblinker, meer als normaal. In 'Buffiland' is iedereen expressief - de rest van de wereld is gewoon boring, haha!"

Stemt op: Hillary Clinton.

Want: "Ik heb hersenen! En slapeloze nachten, want als Trump president wordt, komt mijn ergste nachtmerrie uit."

Tekst: Tanja Spaander

Ook twee andere vrouwen met een Amerikaanse portie zelfvertrouwen spraken zich uit. Lees hun verhaal in het VROUW Magazine van deze week.