Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Lois Koot
Foto: Sasha Lambert
VROUW magazine

'Pas bij 100 kilo durfde ik
mijn startgewicht te verklappen'

Redactie VROUW

L

Lois Koot (25) maakte haar voornemen van afgelopen jaar waar: heel veel gewicht verliezen. Ze is inmiddels al 48 kilo kwijt! Lois werkt in een winkel en woont samen met Robbert.

Als kind…

"Was ik al stevig, maar ik werd gelukkig nooit gepest. Ik had een vlotte babbel en altijd mijn woordje klaar. Echt heel veel kon mijn gewicht me niet schelen, ook niet toen ik in de puberteit kwam. Ik was een beetje alternatief en droeg sowieso liever losse kleren."

Natuurlijk wilde ik…

"Slanker zijn. Ik ging zelfs eens per maand naar een diëtist. Maar dan at ik de eerste twee weken alles wat los en vast zat, en deed ik de laatste twee weken heel hard mijn best zodat ik toch wat afviel. De knop was gewoon nog niet om. Mijn ouders zeiden wel dat het ongezond was hoe ik bezig was, maar dan reageerde ik heel defensief."

De ommekeer kwam… 

"Toen een vriendin kwam eten. Zij was heel veel afgevallen en stelde voor om samen 15 kilo kwijt te raken. Als hulpmiddel installeerde ik een app, waarop mijn resultaten werden weergegeven in een grafiek. Dat werkte heel motiverend. Ook het wedstrijdelement maakte me fanatiek. Uiteindelijk raakte ik veel meer dan die 15 kilo kwijt."

Inmiddels sport ik…

"Zelfs vijf of zes keer per week. Bizar, want ik was echt a-sportief. Zelfs in de sportschool kwamen mensen naar me toe om me te complimenteren met mijn gewichtsverlies. Dat gaf zo’n kick! Pas toen ik 100 kilo woog, durfde ik te zeggen wat mijn startgewicht was: 147,1 kilo."

Als ik terugkijk.. 

"Zie ik pas hoeveel moeilijker veel dingen gingen door mijn overgewicht. Ik zweette bijvoorbeeld ontzettend snel, maar ik dacht altijd dat dat niets met mijn gewicht te maken had. Nu weet ik wel beter. Mijn streefgewicht is 80 kilo, maar ik voel me nu al zoveel fitter!"

Als ik nu kleding koop…

"Kan ik de afweging maken: 'Vind ik het leuk of niet?' Dat is echt een mijlpaal. Want vroeger was ik al blij als iets überhaupt paste. Ik draag nu strakke truitjes en skinny broeken en heb bijna nooit meer wijde jurkjes aan. Sterker nog: die zijn nu allemaal te groot."

Mijn vriend…

"Zei vroeger weleens in de supermarkt: 'Koop die chips maar niet.' Werd ik altijd chagrijnig van, hoewel ik wist dat hij gewoon bezorgd was om mijn gezondheid. Hij heeft me altijd mooi gevonden, maar nu helemaal. Zelf vind ik eindelijk dat ik er mag zijn. Dat mag ik nu ook zeggen van mezelf, want ik heb er keihard voor gewerkt."

Tekst: Vivienne Groenewoud