Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Getty Images
VROUW magazine

Stoppen met smoesjes:
Hét recept om af te vallen

Afslankcoach

Mieke Kosters

O

Onze columnist Mieke Kosters schreef onder andere de bestsellers 'Het geheim van slanke mensen' en 'Van XL naar S'. Hét recept om af te vallen? Volgens Mieke zit er maar één ding op: genees jezelf van de uitvluchtenziekte! 

“Het is nu gezellig.”

“Ik weet het allemaal wel, ik moet het gewoon doen.”

“Morgen begin ik echt.”

“Het is te moeilijk.”

“Ik krijg die knop niet om.”

“Ik vind echt alles lekker.”

“Ik vind afvallen niet belangrijk genoeg.”

Alles eten, maar niet nú

Dit zijn zomaar wat redenen waarom mensen niet afvallen of niet beginnen met afvallen, terwijl ze dat wél het liefste willen. Als afvallen makkelijk was, of snel kon zonder aanpassingen in je dagelijks leven, zou iedereen slank zijn. Wel alles eten, maar niet dik worden, is nog altijd een soort magisch streven. Het punt is dat je prima alles kunt eten wat je wilt, alleen niet alles nú.

Slanke keuzes maken

Afvallen is kiezen: van en/en naar of/of. Van wijn met kaas naar alleen wijn, en morgen weer kaas. Vraagt dat kiezen dan zoveel aanpassingen in je dagelijks leven? Is dat zo moeilijk? Het antwoord is: soms. Er zijn tijden dat minder eten vrijwel vanzelf gaat. Dan zit je in een flow en kost het je geen moeite om slanke keuzes te maken. Er zijn ook tijden dat minder eten heel hard werken is. Dan zou je het liefst iedere lunch nog een cracker met extra hagelslag nemen, wel dat koekje (of drie) bij de thee eten en de dag eindigen met twee glazen wijn, mét lekkers. 

Niet alles ontzeggen

Dat overeet-gedrag van jezelf heeft over het algemeen niet zoveel te maken met het eten zelf. Oké, het is waar dat je minder snel dooreet met appels dan met drop. Maar als je nooit drop of andere lekkere dingen mag van jezelf, uit angst dat je blijft eten, dan word je geregeerd door angst. Dan geniet je niet van eten of van je keuzes, dan ben je continu in gevecht.

Weg uit de strijd

Een relaxte, slanke levensstijl bevat dus 100% zeker eten dat je heel erg lekker vindt. Dat is stap 1 om weg te komen uit het dieetdenken, uit de strijd. Het motto: ‘Elke dag chocola, 12 kilo eraf’, gaf mij tien jaar geleden zo’n kick dat ik besefte: 'ik wil dit eetpatroon voor altijd'. 

Lees het hele verhaal van Mieke Kosters deze week in VROUW magazine!