Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Jet van Nieuwkerk
Foto: Iris Planting
VROUW magazine

Jet van Nieuwkerk:
'Gezond eten werd een obsessie'

Tanja Spaander

J

Jet van Nieuwkerk (27), dochter van de bekende DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk, ontwikkelde in haar tienerjaren orthorexia nervosa: een obsessie met gezond eten en sporten. Toen ze haar vriendinnen ging mijden, erkende ze haar probleem en pakte het aan. Nu sporten en gezond eten een positieve lading voor haar hebben gekregen, zet ze zich in voor andere ‘fitchicks’. 

“Eten speelde bij ons thuis altijd al een grote rol. Met de focus op gezond eten, al ver voordat dat in de ‘mode’ kwam. We kochten alles bij de bio-shop; elke week werd daar een tas gevuld met groente waar vervolgens thuis de lekkerste gerechten van werden gemaakt. Mijn vader raakte geen pan aan, maar mijn moeder was en is een waanzinnige kok."

Familietijd 

"Mijn oma, de moeder van mijn moeder, kookte vaak bij ons. Zowel mijn moeder als oma kozen voor bewust; niet met pakjes en zakjes, maar vers en heel gevarieerd. We aten vroeger al volkorenpasta; ik weet nog dat ik soms een beetje moeite had met die bruine pasta met saus. Toen was dat suf, nu ben je bijna suf als je 'wítte' pasta eet." 

"Mijn ouders hadden drukke banen, maar lekker eten bracht ons samen. Dat was familietijd", vertelt Jet. "Ik weet nog dat het ontbijt op zaterdag heel uitgebreid was. Dan ging ik met mijn vader boodschappen doen. Lekker langs de bakker en slager om van alles in te kopen. Mijn moeder had de eitjes ondertussen gekookt en dan aten we met het hele gezin voordat we aan het weekend begonnen."

Voetbalmeisje

"Ook sport was al vroeg belangrijk. Ik heb lang gevoetbald, bij dezelfde club als mijn vader en broer. Sportief ben ik altijd geweest: elke zaterdag na het ontbijt fietste ik met mijn vader naar het Zuiderbad om baantjes te trekken en later werd dat samen rondjes joggen in het Westerpark. Op voetbal had ik een echt vriendinnenteam. Pas toen we in de puberteit begonnen uit te gaan en de ochtend erna brak op het veld stonden, besloten we ermee te stoppen."

Continu met eten bezig

"Het ging mis, toen ik een jaar of vijftien was. Als puber was ik niet tevreden met mezelf: ik was zoekende, zowel qua uiterlijk als innerlijk. Ik geloof niet dat ik mezelf zag als dik, maar ik scheurde wel plaatjes uit tijdschriften van meisjes die ik mooier vond. Ik ging me in voeding verdiepen, wilde alleen nog maar ontzettend gezond eten. Uitgehongerd heb ik mezelf nooit, maar ik was er wel te veel mee bezig. Ik was continu bezig met bedenken wat ik zou eten. En wat juist niet, want alles moest extreem gezond zijn."

Obsessief gedrag

Jet: "Ik kocht tientallen gezondheidsboeken en volgde álles op dat erin stond. Volgens de één was avocado het beste, volgens de ander juist niet. Verwarrend. Maar ik deed mijn best om alles bij te houden. Daarnaast hing ik veel in de sportschool. Elke dag was ik daar te vinden. Vooral om veel cardio te doen. Het was obsessief gedrag. Na school ging ik meteen door naar de sportschool. Gezond eten en bewegen werd een verslaving."

'Uiteindelijk ging het ten koste van mijn sociale leven', lees het interview verder in VROUW magazine!