Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Anne Reinke
VROUW magazine

Shoppen in Parijs:
hier moet je zijn!

Redactie VROUW

P

Parijs de stad van de liefde? Welnee, het is de stad van het shoppen! Laat het zwijmelen onder de Eiffeltoren voor wat het is en trek met vriendinnen en uw creditcard de Marais in. Onze correspondent ter plaatse, Eveline Bijlsma, verkent de boel alvast met een shopcoach. 

Alles wat uit Parijs komt, is extra interessant. Een tosti is niet zomaar een stuk toast met ham en gesmolten kaas, maar een croque-monsieur, geserveerd door een ober met een strikje, een witte sloof en een charmant grapje. Het Louvre is geen museum, maar een enorme kunsttempel. Een monument heet er Eiffel-toren of Arc de Triomphe.

Ook winkelen is specialer als het in de Franse hoofdstad gebeurt, weet shopcoach Camille Vincent. "Ik heb soms klanten die per se iets van Chanel willen kopen in Parijs, ook al wonen ze in New York bij de Chanel Store om de hoek. Iets wat je in De Lichtstad hebt gekocht, is nu eenmaal bijzonder."

Parijs is niet de enige plaats in Europa met de reputatie van shopwalhalla, maar het blijft de belangrijkste, zegt de Française: "Deze stad is heel nauw verbonden met mode. De Fashion Week hier is de grootste en belangrijkste ter wereld. De stad trekt veel jonge ontwerpers, trends ontwikkelen zich hier… Parijs blijft gewoon modestad nummer één."

Ze neemt ons mee naar de Marais, een van de bekendste winkelplekken van de stad. Shoppen is hier simpel: je hoeft alleen maar de Rue des Francs Bourgeois af te lopen en af en toe een zijstraat in te slaan. Volgens Camille is de straat enorm in trek. "Winkelpanden staan hier nooit lang leeg. Zodra bekend wordt dat een boetiek gaat sluiten, zijn er alweer nieuwe gegadigden. Sinds een jaar of twee willen ook merken als Dolce & Gabbana en Gucci hier zitten. Dat is voor hen dus interessanter dan de straat waar de duurdere labels doorgaans zitten, de Rue Saint-Honoré."

Maatje petieterig

Boeiender dan de Italiaanse boetieks zijn de vele Franse merken die aan de Rue des Francs Bourgeois te vinden zijn. Neem Antoine & Lili. Eigenlijk is deze keten een vreemde eend in de bijt, want waar de Parisienne vaak voor zwart, beige, grijs, en vooruit, donkerblauw gaat, is deze winkel een en al kleur. De wintercollectie is geïnspireerd op de stad Cuzco in Peru, dus dat betekent veel rood, paars, bloemen en vrolijke motieven. Ook heeft Antoine & Lili sieraden, prachtige leren handschoenen en kittige Spaanse flamencoschoenen. 

Hier zijn de maten ruim, maar het wil nog weleens gebeuren dat ik mijn lange (en ik geef toe, iets minder ranke) Nederlandse lijf niet in een Frans maatje krijg. Dat geldt helaas ook voor de mooie kleding van Sandro & Maje, die samen met het wat deftiger Claudie Pierlot tot dezelfde keten behoren. Het kanten jurkje dat alleen dichtgaat als ik mijn adem inhou en zo kort is dat ik niets op de grond kan laten vallen, gaat maar tot en met maatje 3, vergelijkbaar met een krappe 42. 

Camille kent het probleem. "Noord-Europese vrouwen zijn... langer," zegt ze diplomatiek. "Ze hebben bijvoorbeeld bredere schouders, en dat gaat niet altijd met Franse merken samen." Desgevraagd heeft de petite Parisienne geen verklaring voor het feit dat haar soortgenoten zulke slanke lijven hebben. "Het scheelt wel dat voor veel Fransen de lunch het belangrijkste gerecht van de dag is. Dat is beter dan ’s avonds veel eten, want dan verbrand je het beter. En een beetje letten op wát je eet, natuurlijk."

Gelukkig zijn er ook veel merken waar gezonde Hollandse vrouwen best in passen, zoals het super-Franse Comptoir des Cotonniers en Antik Batik. 

Tekst: Eveline Bijlsma

Lees de rest van de shoptips deze week in VROUW magazine!