Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Annemarie Schäfer
Foto: Mariël kolmschot
VROUW magazine

'Na die nacht in de cel
was mijn shopverslaving nog niet over'

N

Nog geen sok mag ze komend jaar kopen. Annemarie Schäfer (27) gaat - opnieuw - de strijd aan met haar koopverslaving en probeert een jaar lang niet te shoppen. "Nadat ik werd betrapt en een nacht in de cel doorbracht, ben ik gestopt met stelen. Maar daarmee was mijn shopverslaving niet over. Die duurt, als ik heel eerlijk ben, tot op de dag van vandaag."

"Ik kan er niet meer onderuit: ik heb een winkelprobleem en het brengt me financieel én emotioneel in de problemen. Waarom maakt kopen mij zo blij? Wat doe ik met mijn zoveelste Zalando-bestelling? Dit jaar wil ik daar achter komen." 

Mijn roots 

"Vanwege mijn beroep, ik ben styliste en kostuumontwerper, ben ik altijd op zoek naar mooie spullen en stoffen. Maar het zijn ook mijn roots; ik kom uit ’t Gooi, waar je mensen met de mooiste kleding en de duurste auto’s ziet. Daardoor ben ik van jongs af aan verwend met mooie ontwerpen. Ook mijn moeder ontleent veel zelfbevestiging aan mooie kleren. Toen ze het een tijd op haar werk niet fijn had, ging ze elke lunchpauze iets kopen omdat ze niemand had om gezellig mee aan tafel te zitten."

"Elke dag zag ik haar thuiskomen met een tasje aan haar arm. Zelf was ik ook al snel bezeten door de vraag 'Wat trek ik aan?' School vond ik afschuwelijk. Het enige waaruit ik voldoening haalde was het samenstellen van fijne outfitjes, op plateauzolen van hier tot Tokio met heftige glitterleggings. Mijn kleedgeld vloog er doorheen." 

Een nacht in de cel

"Toen ik op mezelf ging wonen en zuiniger moest leven, begon het stelen. Sommige kledingstukken droeg ik, maar het gebeurde ook vaak dat ik die topjes en broeken bij thuiskomst meteen weglegde. Ik had een schuurtje waarin ik al mijn ongedragen spullen opborg. Nee, ik kan geen enkel kledingstuk meer bedenken dat ik toen zo nodig moest hebben dat ik het de winkel uitsmokkelde. Het was zoveel! En eigenlijk ging het me ook helemaal niet om die kleren zelf."

"Broeken, jassen, blouses maar ook tassen, schoenen en bodylotions: ik moest het gewoon hebben. Nadat ik werd betrapt en een nacht in de cel doorbracht, ben ik gestopt met stelen. Maar daarmee was mijn shopverslaving niet over. Die duurt, als ik heel eerlijk ben, tot op de dag van vandaag."

Vicieuze cirkel

"Het is een vicieuze cirkel: ik voel me beter als ik shop, maar daarna duikt het schuldgevoel op. Waarom heb ik wéér zoveel geld uitgegeven aan dingen die ik niet nodig heb? Ik voel me steeds slechter over mezelf. En om dat gevoel te compenseren, moet ik weer shoppen. Het is gekmakend. Een paar keer al heb ik geprobeerd een maand niet te shoppen." 

"Eén keer faalde ik pas na drie weken; kocht ik toch een shirtje. Zo zonde want ik was er bijna. Maar de verkoopsters zeiden 'Zo’n fijne basic moét je gewoon hebben'. Ik heb het shirt nooit gedragen, het is verdwenen in de opslagruimte die ik inmiddels huurde. Natuurlijk zegt een stemmetje in m’n hoofd dat ik al meer dan genoeg heb. Maar mijn verslaving blijkt sterker.'' 

Tekst: Bernice Breure

Lees het hele interview in VROUW magazine: 'Hoezo maar één, neem ze gewoon allebei!' En kijk vanaf maandag elke dag naar haar vlogs in 'De week van' Annemarie.