Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Jan Roos
Foto: Stef Nagel
VROUW magazine

Jan Roos: 'Twee dagen verlof?
Dat vind ik een belediging voor vaders'

Tanja Spaander

H

Het is de vraag die vrouwelijke politici áltijd voor kun kiezen krijgen: hoe combineren zij hun carrière met de zorg voor hun kinderen? Geëmancipeerd als we zijn, stellen we ’m nu eens aan een man. Lijsttrekker Jan Roos vertelt!

Sinds mijn scheiding… “Twee jaar geleden, zijn de kinderen negen dagen bij hun moeder en vijf dagen bij mij. Ik had de verdeling het liefst fifty-fifty gehad, maar heb aan den lijve ondervonden dat de Nederlandse rechtspraak niet aan de kant van de vader staat.” 

 

Kinderen

Negen dagen lang…  “Mijn kinderen niet zien, vind ik vreselijk. Maar ze wonen hier in het dorp, dus als ik het niet meer hou, zorg ik dat ik bij een sportveld opduik, of bij een musical op school. Ik heb een goede overeenkomst met mijn ex; als ik ze mis kunnen we Facetimen of elkaar ontmoeten. Mijn dochter komt soms op de fiets langs. We hebben hier thuis een Wii én een PlayStation, dus ze komen hier graag. Met mijn vriendin Joyce konden ze direct geweldig opschieten. Ze begroeten haar eerder dan mij!”  

Mijn werk doe ik…  “Zoveel mogelijk in de negen dagen dat mijn kinderen er niet zijn. In ‘mijn’ vijf dagen wil ik ze zelf naar school brengen en halen. Naast het samen ontbijten zijn dat de mooie momenten als vader: met de kids meefietsen en bij school uit-gebreid knuffels en kussen uitdelen en zwaaien.” 

Mocht ik straks… “In de Kamer komen, dan ben ik vaker in Den Haag. Toch zal ik tijd voor mijn kinderen blijven maken. Het relativeert ook. Soms kom ik thuis na een lange dag politiek gezeur en zeggen mijn zoons: ‘Pap, kom je Star Wars Lego'en?’ Dan doe ik mijn pak uit en zit met Lego te spelen. Vind ik te gek.”

Bekendheid

Last van mijn bekendheid… “Heeft mijn gezin weinig. De doodsbedreigingen die ik ooit kreeg waren niet fijn dat heb ik de politie laten oplossen. Maar verder vinden de kinderen het leuk als mensen met me op de foto willen en stoer als ze horen dat ik op tv was. Hoewel ze niet helemaal snappen wat ik doe. Mijn dochter zei laatst: ‘Ik hoop echt dat je in de gemeenteraad komt, ik ga op je stemmen hoor!’” 

Toen de tweeling werd geboren… “Werkte ik bij BNR Nieuwsradio en ging uit van twee keer twee dagen verlof, want twee kinderen. Maar nee, het was officieel één bevalling, dus meer dan twee dagen kreeg ik niet. Sowieso kwam mijn toenmalige vrouw pas na drie dagen thuis uit het ziekenhuis. Wat had ik dan moeten zeggen: ‘Nou, ik ben weer weg hoor, succes met je hormonen, hechtingen, twee baby’s en een peuter’? Ik heb zelf nog twee weken vrij genomen.” 

Belediging

Die twee dagen verlof… “Vind ik een belediging voor vaders. Je wil toch bij je nieuwe kind zijn dat je nog moet leren kennen? Wat mij betreft maken we er een week verlof van. Dat is genoeg, ja. Je moet als kerel ook gewoon weer aan de slag voor je gezin. En heel eerlijk: na een week de kraamverzorgster, je schoonouders en visite over de vloer ga je fluitend weer naar kantoor!”

Lees het interview met Jesse Klaver en Lodewijk Asscher dit weekend in VROUW magazine: "Jesse Klaver: elke ochtend hebben we samen bakfietsoverleg"

Gerelateerde onderwerpen