Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Valery Kas
Foto: Hans de Kort
VROUW magazine

Valery: 'Ik moet me verdedigen,
omdat ik GroenLinks stem'

E

Er totaal andere opvattingen op nahouden en dan toch verliefd worden. Kan dat? Blijkbaar. Bij deze twee stellen knettert het af en toe flink, maar respect en liefde overwinnen.

Valery Kas (26) & Mark Selbach (31) 

Valery (marketeer bij Media Markt en lid van Groen Links) en Mark (Finance Manager bij Unilever, stemt VVD) hebben sinds 5 jaar een relatie en wonen samen in Rotterdam. Ze hebben geen kinderen.

 

Als je maar stemt

Mark: “Ik geloof dat het goed is om in een relatie verschillende interesses en meningen te hebben. Anders zit je het de hele tijd maar met elkaar eens te wezen, dat is toch saai? Al moet je natuurlijk ook genoeg gemeen hebben.”

Valery: “Opposites attract! Mark is econoom en doet thuis ook de financiën. Gelukkig maar; ik zou ons hele salaris bij wijze van spreken aan het goede doel schenken.” 

Mark: “We ontmoetten elkaar tijdens het uitgaan. Valery liep langs en ik zei iets over haar prachtige krullen.”

Valery: “‘Ik kom uit Colombia,’ verklaarde ik, bij gebrek aan een beter antwoord. Tijdens onze eerste date was er een stemming in Rotterdam en heb ik erop aangedrongen dat Mark moest gaan. Het maakt niet uit wat je stemt, áls je maar stemt, is mijn overtuiging. Online roepen we van alles, ga dan ook stemmen.”

Mark: “Over veel politieke thema’s denken we hetzelfde: eigen verantwoordelijkheid van burgers, de overheid moet niet betuttelen of zomaar alles subsidiëren.” 

Hans de Kort

Milieu 

Valery: “Ik hecht wel meer aan milieu: duurzaamheid voor snel winst maken. Zelf leef ik zo milieuvriendelijk mogelijk.”

Mark: “Je moet overal iets voor doen, niets is vanzelfsprekend die mentaliteit spreekt mij aan. We woonden een tijdje in Zwitserland; daar krijg je in een mensenleven maximaal twee jaar een werkloosheidsuitkering. Zo’n maatregel motiveert mensen om aan het werk te blijven. Daar wordt iedereen uiteindelijk beter van.”

Valery: “Maar in tegenstelling tot Zwitserland kun je in Nederland echt onder de armoedegrens belanden; waarom dan zo’n hard beleid? Over Zwarte Piet, etnisch profileren en white privilege verschillen we soms ook van mening. Ik kan oprecht boos worden om dingen die ik op het nieuws of in het bedrijfsleven zie. Komt misschien ook door mijn Colombiaanse achtergrond. Als blanke man heb je gewoon een voorsprong in onze samenleving. Je hebt geen vooroordeel weg te nemen.”

Mark: “Ik ben zo’n witte man en herkende er niets in. ‘Ik heb ook hard gewerkt om te komen waar ik nu ben,’ zei ik vaak. Valery heeft me bewust gemaakt van het voordeel dat ik geniet. Ik kijk nu toch wel anders tegen bepaalde dingen aan. Ze mailt mij trouwens vaak artikelen door naar aanleiding van onze politieke gesprekken.Die lees ik allemaal.”

Consensus

Valery: “Toch heb ik jou niet veranderd. Je was namelijk altijd al heel lief, open en begripvol. Ik leer op mijn beurt van jou wat economischer naar dingen te kijken. Belastingen verhogen voor grote ondernemers heeft ook nadelen, besef ik nu. En financiële zelfredzaamheid is inderdaad belangrijk.”

Mark: “Rond de verkiezingen hebben we pittige discussies, vooral met mijn broertje aan tafel. Hij stemt ook VVD.”

Valery: “En hij kan erg goed provoceren! ‘Wie gaat dat betalen?’ roept hij vaak. Die discussies vind ik niet altijd leuk. Het lijkt soms wel heel normaal te zijn om VVD te stemmen, maar ik moet me verdedigen omdat ik Groen Links stem. Waarom wordt het normaal gevonden om geld boven alles te zetten in plaats van lief en zuinig te zijn op onze omgeving? Ik voel me soms persoonlijk aangekeken; links wordt nog vaak als ‘lui’ weggezet, als profiteurs die niet willen werken. Moet ik weer gaan uitleggen dat dat niet zo is.” 

Mark: “Valery gaat altijd ’s morgens stemmen, ik doe het juist ’s avonds. Het is niet zo dat ik op de bank zit te juichen als VVD de verkiezingen wint, maar we gunnen elkaar wel het succes. Uiteindelijk moet elk kabinet toch ook weer consensus bereiken.”

Valery: “Ik vind VVD en Groen Links samen helemaal geen slechte combinatie. VVD moet alleen wat socialer en duurzamer worden, zodat we over 150 jaar nog steeds een sterke economie hebben! Wij komen er samen ook prima uit.”

Tekst: Karin Koolen

Lees het interview met Inge Prins (34) en Ronald Pleij (54) in VROUW magazine: ''Als Ronald PVV zou stemmen haak ik af''

Gerelateerde onderwerpen