Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

seksuoloog Goedele Liekens
Foto: Johan Jacobs/Lumen
VROUW magazine

Goedele: 'Zwijg liever
tegen je man over dat rolletje'

journaliste

Hanna Gillissen

H

Het voorjaar is begonnen! En met wie kunnen we het nou beter over de bloemetjes en de bijtjes hebben dan met de Vlaamse seksuoloog Goedele Liekens (54)? Hoe zit het eigenlijk met haar eigen liefdesleven?

 

Je bent nu vijf jaar samen met je geliefde, voelde je meteen kriebels bij hem? 

“Nee, we leerden elkaar kennen via een gemeenschappelijk vriendenkliekje en langzaam maar zeker groeide er iets. Achteraf bleek dat we elkaar al eens eerder hadden ontmoet. We zaten ooit in dezelfde skigroep, maar hij was mij niet opgevallen. Ik probeerde nog: ‘Welke kleur ski-jas had je dan aan?’ In die periode had ik veel liefdesverdriet, dat verklaart het. Inmiddels zijn we al vijf jaar gelukkig samen.” 

 

Voortouw nemen

Wat is er zo leuk aan hem? 

“Luc is een echt alfamannetje! Het nadeel is dat hij het moeilijk vindt als het even om mij gaat. Dan moet hij uit zijn comfortzone komen. Het grote voordeel is dat hij altijd het voortouw neemt. Ik heb een man nodig tegen wie ik kan opkijken, die zegt: ‘Ik heb al geboekt.’ Ik ben een denker, een twijfelaar: zou ik dat wel, zou ik dat niet?’ Luc is ondernemer en doet het gewoon.”   

Jullie hebben een LAT-relatie, is dat bewust? 

“We wonen inderdaad maar deels samen. Hij woont en werkt in Belgisch Limburg, ik in Brussel en onze kinderen hebben daar hun eigen levens. Het is niet zo dat we niet vaker samen wíllen zijn. Het is alleen praktisch gezien onmogelijk om steeds op en neer te reizen. De Belgische regering heeft bijna dertig jaar niets aan het wegennet gedaan. Daarom staan we constant in de file. Soms moet ik naar Londen voor werk, en rijdt Luc vanuit Brussel terug naar Limburg... ben ik er eerder dan hij!” 

Houden jullie het spannend op deze manier? 

“Dat was niet de opzet, maar het is misschien een leuk, bijkomend effect wanneer je zo nu en dan verlof hebt van elkaar.” 

Samengesteld gezin

Hij had al drie zoons, jij twee dochters. Gaat dat goed samen? 

“Ja, fantastisch vind ik dat, en het zijn nog knappe jongens ook. Ze zijn een paar jaar ouder dan mijn meisjes en het is een match made in heaven. De meiden zijn dol op ze. Meteen vanaf het begin, hadden ze opeens grote broers die al konden autorijden en uitgingen. Kreeg ik natuurlijk de vraag: ‘Mogen wij ook wat drinken?’ En ging ik overstag: ‘Vooruit, als de jongens erbij zijn.’”   

Je hoort juist vaak dat het problemen oplevert, zo’n samengesteld gezin… 

“Wij wonen natuurlijk niet samen, hè. Dat is een groot verschil. Als je met z’n allen in één huis leeft en de kinderen nog klein zijn, kan ik me voorstellen dat er strubbelingen komen.”

Is het anders om op oudere leeftijd een relatie te krijgen? 

“Ouder, ouder – wat bedoel je? Haha, zo voel ik het niet. Ik denk nu wel: waar maakte ik mij vroeger druk om? Als twintiger was ik snel jaloers. Nu ben ik fatalistischer: als hij iemand anders leuker vindt, ga ik dat niet tegenhouden. Er is meer rust gekomen, minder onzekerheid.” 

Goedele Liekens: 'Ouders zijn benauwd voor de bloemetjes en de bijtjes'

Sterke kanten

Ook als het over je lijf gaat? 

“Zeker. Ik heb minder het gevoel: ik moet het perfecte lichaam hebben, anders ziet hij mij niet staan. Ik weet fysiek waar mijn sterke kanten zitten en durf dat nu ook uit te spelen. Jammer dat als je lichaam op z’n mooist is, je daar het meest onzeker over bent.” 

Kom je dat in je werk ook veel tegen? 

“Ja! Ik kreeg laatst een mail van een jong meisje dat helemaal in tranen was omdat haar vriend Playboys keek: ‘Ben ik dan niet mooi?’ Dat aantrekkelijk hetzelfde is als mooi, is het grootste misverstand onder – vooral jonge – vrouwen. Loop eens over De Wallen. Daar zitten zoveel verschillende types, die allemaal aantrekkelijk zijn, maar niet allemaal Victoria’s Secret-modellen, integendeel. Wij vrouwen zijn veel te streng voor onszelf. Zwijg liever tegen je man over dat ‘rolletje’. Hij heeft ’t niet eens gezien! Maar als je het blijft benoemen, zal hij na de twintigste keer zeggen: ‘Ja, nu je het zegt...’”

Lees het hele interview met Goedele in VROUW magazine: ''Ik heb bij mannen altijd het gevoel dat ik aan bepaalde verwachtingen moet voldoen.’'

Gerelateerde onderwerpen