Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Wilke Meijer
Foto: Stef Nagel
VROUW magazine

‘Ze denken dat hij mijn broertje is,
niet mijn zoon’

journaliste

Eline Doldersum

W

'Was het misschien een ongelukje?’ Dat wordt Wilke regelmatig gevraagd, maar niets is minder waar. Zij koos bewust op jonge leeftijd voor een kind.  

 

Wilke Meijer (24) heeft een relatie met Milos (32) en is moeder van Miro (2). Ze werkt als gastouder.

Sneltreinvaart

“Het was nooit mijn grote droom om op jonge leeftijd moeder te worden, maar op het moment dat ik Milos tegen het lijf liep, ging het in sneltreinvaart. We kochten een huis en niet snel daarna kwam ook het onderwerp kinderen ter sprake. We hadden allebei een grote kinderwens en aangezien mijn vriend acht jaar ouder is, besloten we het rond mijn 21e gewoon te proberen."

"Je weet immers nooit hoelang het duurt voordat je zwanger raakt. Dat het zó snel zou gaan, hadden we totaal niet verwacht. Een maand nadat we hadden besloten ervoor te gaan, was ik al in verwachting van Miro! Bizar.''

Deze week in VROUW Magazine: ‘Jong moeder worden? De beste beslissing!’

Allesbehalve een ongelukje

''Vrienden en familie reageerden dol enthousiast op het babynieuws, maar bij buitenstaanders zorgde het voor veel verontwaardiging. Enerzijds snap ik dat goed. 21 is ook nog jong, maar anderzijds vind ik het absurd dat mensen zomaar een oordeel vellen. Zo werd ik met mijn bolle buik in de supermarkt door een oudere dame op mijn schouder getikt die zei: ‘Wat erg voor je meisje, nu moet je wel veel opofferen, hè?’ Ik was perplex. Beledigd ook."

"Ik schoot meteen in de verdediging. Heb die mevrouw vriendelijk uitgelegd dat mijn zoontje allesbehalve een ongelukje is. Dat we bewust voor hem hebben gekozen. Maar eigenlijk is het toch van de zotte? Waarom moet ik het uitleggen? Dat doet een oudere moeder toch ook niet? Dat vind ik nog steeds moeilijk, dat ik me altijd maar moet verdedigen.''

Tijd genoeg

''Zelfs nu nog zijn mensen verbaasd als ik vertel dat Miro niet mijn broertje maar mijn zoontje is. En toch verdwijnt dat in het niet als ik hem in zijn stralende ogen kijk. Ik geniet zo van dat mannetje, van ons gezinnetje. Júist omdat ik nog zo jong ben. Ik heb energie voor tien en vind het heerlijk om dingen te ondernemen. Niets is te gek."

"En als Miro straks naar school gaat, kan ik altijd nog meer gaan werken of studeren; daar is nog tijd genoeg voor. Al dromen we stiekem van een tweede kindje. Het klinkt misschien cliché, maar vanaf het moment dat we Miro in onze armen sloten, wisten we allebei: dit is de beste keuze die we ooit hebben gemaakt.”

Lees de interviews met drie andere bewust jonge moeders in VROUW magazine: Ingrid: 'Als onze kinderen maar weten dat ze gewenst zijn’.