Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: DARIO & MISJA
VROUW magazine

Nienke Plas: 'Als iemand me irritant noemt,
denk ik: hashtag, doei!'

Tanja Spaander

B

Bloggers en vloggers zijn de nieuwe sterren en met een eigen YouTube-kanaal trek je publiek. Dat weet Nienke Plas als geen ander. Zij verdient haar geld dankzij het ‘nieuwe’ tv-kijken. 

Ze kreeg bekendheid met haar ‘Hahalogs’, waarin ze op hilarische wijze onderwerpen behandelt. Haar YouTube-kanaal heeft zo’n 20.000 abonnees en de Facebook-pagina meer dan 103.000 volgers. 

Mijn eerste video…

“Maakte ik op een avond toen mijn vriend naar een feestje in het Amsterdamse W Hotel ging. Ik bleef thuis bij onze zoon van nu 2,5. Een andere vriend belde vanaf dat feest en zei: ‘Waar ben je? Lady Gaga treedt hier straks op.’ Ik, fan, baalde ontzettend, dus ik belde mijn vriend en zei: ‘Kom naar huis, we ruilen!’ Hij zei: ‘Eerst zien, dan geloven.’ Lang verhaal kort: Lady Gaga heeft enkele nummers gedaan. Hij was erbij, ik niet…”

Om me af te reageren…

“Nam ik een filmpje op. ‘Jongens, wat mij nu overkomt, ik moet het even delen.’ Verhaal gedaan, stukje Gaga gezongen, niet ge-edit op Facebook gepost en gaan slapen. De volgende ochtend bleek meer dan de helft van mijn 400 vrienden te hebben gereageerd: ‘Vermakelijk. Dit moet je wekelijks doen!’”

Hiervoor werkte ik…

“In de sales, maar theater en cabaret heeft me altijd getrokken. Als kind deed ik kindertheater; ik zong veel en deed een cabaretcursus. Tijdens de uitvoering lachte niemand; mijn podiumvrees werd er niet minder van. Toen mijn filmpje zo aansloeg, zag ik dat als een kans. Elke week een nieuwe posten, hoe moeilijk kon het zijn? Beetje editen, iMovie downloaden en gáán.”

Al snel kreeg ik…

“Een bericht van lifestylemerk RUMAG, dat me als hun gezicht wilde. Een jongen met een groot bereik re-postte een filmpje en een influencersbureau wilde me helpen met mijn kanaal. Hadden we eerst nog onder de 2000 pagina-likes, daarna schoten de cijfers snel omhoog. Dat is het mooie van Facebook.”

Kritiek…

“Krijg ik weinig. Ja, ik lees wel reacties als: ‘Jemig, wat een irritant mens’ of ‘Hier word ik zenuwachtig van’. Ja, denk ik dan, hashtag doei, haha! Als je iets vindt, mag je dat best melden. Maar als iemand gaat schelden, blokkeer ik die persoon. Ik word trouwens vaak herkend op straat: ‘Hé Nienke!’ zeggen ze dan. Alsof ze me persoonlijk kennen. Grappig.”

Van sponsors…

“Krijg ik veel aanvragen, maar ik ben geen lifestyle- of fashionvlogger die producten aanprijst. Ik doe comedy, dus ben ik selectief. Ik heb mijn werk in de sales kunnen opzeggen. Ik wil hier echt een lange carrière van maken: theater maken, stand-up comedy, televisie en films doen. Dáár wil ik heen.”

Gerelateerde onderwerpen