Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Corry Konings
Foto: Marcel van Driel
VROUW magazine

Corry Konings: Ik val echt niet op vrouwen
en Nel ook niet

journaliste

Marjolein Hurkmans

O

Op een steenworp afstand van Tilburg ligt Berkel-Enschot, al 23 jaar de woonplaats van zangeres Corry Konings (65). Gaat zij donderdag kijken naar het koningspaar en heeft ze nog weleens een heel apart gevoel van binnen? 

Huilen is voor jou te laat, staat er op haar paraplu. De wolken boven Tilburg trekken zich er niks van aan. Ze 'huilen' tranen met tuiten 'hoog daar aan de hemel', om er nog maar een hit van Corry Konings tegenaan te gooien. De zangeres van het levenslied zet alvast een bril af. Ze draagt er twee over elkaar. 

"Eén voor dichtbij en één voor veraf" legt ze uit. "Nee, van die glazen met zo’n geslepen vlakje, daar ben ik niet het type voor. Dan zie je niet hoe hoog de tree van de trap is. Voor je het weet, ga je languit. Dat moet ik niet hebben."

Over twee jaar zit je alweer 50 jaar in het vak, toch?  

"Ja, ik ging op mijn twaalfde op gitaarles en op mijn vijftiende zat ik in mijn eerste bandje, De Mooks. We deden covers. Ik zong en speelde slaggitaar. Mijn vriendje zat ook in De Mooks. Nou ja, op een dag ging het natuurlijk uit en toen was ik er een beetje klaar mee."

"Ik was nog niet uit de band gestapt of een van de leden van De Rekels stond voor de deur. Of ik niet bij hen wilde zingen. Ik zat nog op de kappersschool en die wilde ik eigenlijk ook wel afmaken."

"En ik had al in geen tijden meer een vrij weekend gehad omdat we telkens optredens hadden staan, dus eigenlijk voelde ik er niet zoveel voor. De eigenaar van de plaatselijke platenzaak bood aan me voor te stellen aan Pierre Kartner. Ik was hartstikke nerveus."

"Zat ik daar met mijn gitaartje heel verlegen Hello Josephine te spelen. Daarna deed ik het haar van Pierre’s vrouw. 'Ach schat', zei die tegen haar man, 'schrijf nou toch eens een liedje voor dat meiske.' Huilen is voor jou te laat is 41 jaar lang de grootste Nederlandstalige hit in de top 40 aller tijden geweest."

Toen je je eerste hit scoorde, was je nog maar 17. Wat vonden je ouders ervan?

"Ze zijn gescheiden toen ik nog heel jong was. Mijn moeder trok weer in bij mijn oma; daar woonden haar zus en een vriendin ook al... voor mij was er geen plaats. Zo kwam ik terecht bij een oom en tante, waar ik een prima jeugd heb gehad. Liefdevol en beschermend. Maar door die voorgeschiedenis was ik al jong volwassen."

"Ik was eraan gewend mijn eigen boontjes te doppen. Ik was ook niet 'het meisje' in de band. Ik draaide overal in mee, hielp bij het op- en afbouwen van de podia, sjouwde met de instrumenten. Ik was gewoon één van de jongens. Ik kon me prima staande houden in die wereld, hoe jong ik ook was, en mijn familie wist dat."

Neem je het je moeder kwalijk dat ze je door anderen heeft laten opvoeden? 

"Nee, ik heb het mijn moeder nooit kwalijk genomen dat ik ergens anders moest opgroeien. Het was zoals het was. Mijn neefje werd mijn broer, en dat is hij nog altijd. Ik geloof erin dat het leven een bepaald pad uitstippelt dat je moet bewandelen. Je kan wel af en toe rechts- of linksaf slaan, maar uiteindelijk kom je altijd weer op dat ene pad terecht. Dit was het mijne."

"Ik heb wel een tijd minder contact met mijn ouders gehad. Dat werd pas hersteld toen ik trouwde en daarna is de band met mijn moeder altijd hecht gebleven. Ze vond het zelf ook vreselijk dat ze me deels niet zelf had kunnen opvoeden."

Je hebt zelf twee kinderen. Zou je het een goed idee hebben gevonden als ze zo jong de wijde wereld in waren getrokken? 

"Ik weet uit ervaring dat je zulke dingen niet kunt tegenhouden. Maar ik zou ze overladen met raadgevingen en waarschuwingen. Zonder bemoeizuchtig te willen zijn. Ik ben geen typische moederkloek."

"Ik vind dat mijn kinderen er recht op hebben hun eigen leven te leiden. Als ze mijn raad nodig hebben, vragen ze daar zelf wel om. Mijn dochter en mijn schoonzoon wonen momenteel tijdelijk bij mij tot hun huis klaar is. Dat is heel gezellig, maar ze zijn natuurlijk wel volwassen en hebben hun eigen leven. Mijn dochter maakt zelf haar keuzes en dat respecteer ik."

Kijk je uit naar kleinkinderen? 

"Voorlopig is daar nog geen sprake van. Maar het lijkt me hartstikke leuk als het zo ver is. Ik word zo’n oma van wie alles mag. Voor dat kleintje maak ik dan ook tijd. Een vriendin van me past iedere week een vaste dag op haar kleinkinderen. Dat lijkt me geweldig."

Je vroegere oppas woont ook bij je in huis. Hoe kwam dat zo? 

"Nel was een fan, ze kwam heel vaak naar mijn optredens met haar man. Op een dag had ik een oppasprobleem. 'Kun jij niet inspringen?' vroeg ik. Dat vond ze hartstikke leuk. Daarna paste ze vaker op. Tien jaar geleden overleed haar man en ze was zo eenzaam... Iedere dag kwam ze op visite en dan bleef ze meteen de hele dag hangen."

"Uiteindelijk zei ik: 'Waarom kom je hier niet gewoon wonen, dan ben je ook niet meer zo alleen.' Ik baalde er enorm van toen de roddelbladen vervolgens met artikelen kwamen als: 'Corry woont samen met vriendin.' Ik val echt niet op vrouwen en Nel ook niet. Ik zorg gewoon een beetje voor haar."

Lees het hele interview in VROUW magazine: "Ik zou er niets op tegen hebben als er morgen een leuke vent aanklopt."