Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Rosie, Maaike en Liz
Foto: Fotografie: Stef Nagel
VROUW magazine

Oranje boven! De lusten
en lasten van rood haar

Kiki van der Meijden

D

De een is er mee gepest, de ander is er juist model door geworden. Hun haarkleur valt in elk geval op! Behalve op 27 april dan...

 

Maaike Kerkstra (40), moeder van Rosie (5) en Liz (9): "Ik vind mijn haar heel mooi en ben trots dat ik het heb meegegeven aan mijn dochters. Bij de oudste was ik tegelijk zwanger met mijn schoonzus die een rossige man heeft. We hadden er een wedstrijd van gemaakt wie een ‘rooie’ zou krijgen. Ik heb gewonnen!"

Oranje soes

"Het enige wat minder leuk is: niet alles staat ons. Daarom ben ik een webshop met kleding voor kinderen met rood haar begonnen. Pastel- en crèmekleuren zijn echt een no-go. Zelf vind ik blauw het mooist staan, maar Rosie heeft bruine ogen en bij haar staat okergeel weer goed. Koningsdag? Dan gaan we lekker door Delft struinen en een oranje soes eten."

Liz: "Niet veel kinderen hebben mijn kleur, slechts één ander meisje in mijn klas. Ik krijg vaak complimenten over mijn haar, dan zeggen ze dat het mooi is. Juf Angele zegt het ook altijd. Dat vind ik wel leuk."

Rosie: "Ik heb dezelfde haren als mama en Liz. Alleen papa heeft geen rood haar, dat vind ik niet leuk. Ik zou dan meer op papa lijken, maar hij heeft wel bruine ogen. Met Koningsdag wil ik een oranje soes eten met mama. Ik vind het ook leuk om dingen te kopen, maar ik heb geen geld meer. Ik heb al mijn zakgeld gegeven aan Serious Request..."

Fotografie: Stef Nagel

Judy van Rijswijck (48): "Vroeger vond ik mijn haar vreselijk! Het ergst vond ik het als mensen het liedje Meisjes met rode haren of Ieder sproetje is een kusje waard gingen zingen. Alle aandacht ging dan naar mij. Op die leeftijd heel gênant, omdat het over zoenen ging. Pas toen ik de twintig was gepasseerd, dacht ik bij die liedjes: 'Het zal wel...'"

"In mijn tienerjaren heb ik het een keer bruin geverfd, maar ik voelde me daardoor écht een ander mens. Alsof ik een stukje van mezelf verloochende. Nu vind ik het juist leuk dat ik opval. Ik ga nooit op in de menigte. En ook handig: mijn kinderen konden me altijd vinden op een overvol schoolplein."

Fotografie: Stef Nagel

Monica Job (38): "Mijn krullen zijn zoals ik ben: springerig, eigenwijs; ze doen waar ze zin in hebben. Als kind ben ik er wel mee gepest: vuurtoren, sproetenkoningin, teringrooie... Ik dacht dan: 'Ik ben ermee geboren, alsof ik erom heb gevraagd!'"

"Tegenwoordig doe ik juist modellenwerk vanwege mijn haren. Een levensgrote portret van mij is zelfs verkocht in veilinghuis Christie’s in Londen! Dat voelt als een dikke middelvinger naar de pesters van vroeger. Mijn haar is nu mijn handelsmerk geworden."

"Jammer dat mijn kinderen geen rood haar hebben; mijn partner is donker, dat gen is sterker. Met Koningsdag gaan we samen met de kinderen naar de kermis en over de vrijmarkt hobbelen, lekker oer-Hollands."

Fotografie: Stef Nagel

Lees dit weekend nog meer leuke verhalen van roodharigen in VROUW magazine!

Gerelateerde onderwerpen