Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Chris Tekke
Foto: Sasha Lambert
VROUW magazine

'Zelfs mijn hond moest ik wegdoen,
ik heb zo gehuild'

Vivienne Groenewoud

D

Diep in de schulden zitten, dat is een verschrikking. Drie vrouwen vertellen hoe het zover kon komen en hoe bevrijd ze zich voelden toen de financiële ellende achter de rug was: ‘Ik leef weer!’

Chris Tekke (47) Werkt als barista, heeft sinds drie jaar een latrelatie met Saskia. Kwam in de schulden toen ze niet alleen haar relatie maar ook haar baan kwijtraakte.

"In 2003 kocht ik een huis met mijn toenmalige partner, maar toen we drie jaar later uit elkaar gingen, werd het een blok aan mijn been. Zij wilde het huis verhuren, ik wilde verkopen. We werden het niet eens, daarom kocht ik haar uit. Gelukkig had ik destijds een goede baan als salesmanager, maar toen ik die kwijtraakte door de crisis werd het een probleem."

Financiële glijbaan

"Mijn relatie was over, mijn baan was ik kwijt... Ik wist even niet meer wat ik moest beginnen. Iemand van het UWV zei: ‘Waarom begin je niet voor jezelf?’ Dat leek me een goed idee. Ik ondersteunde ondernemers met het maken van hun website. Mijn werk werd goed ontvangen, maar mijn bedrijf kwam door de crisis niet echt van de grond."

"Omdat een van mijn klanten een coaching-opleiding gaf, nam ik een paar sessies af. Toen kwam ik erachter dat ik ’t begeleiden van mensen altijd het leukste deel van mijn werk vond... en besloot zelf coach te worden. Ik begon aan de opleiding, maar inmiddels zat ik al in de financiële val. Ik kon de hypotheek niet meer opbrengen en belde de bank om een betalingsregeling te treffen. Maar ja, ook die moet je betalen. Dat lukte vaker niet dan wel. Ik kreeg in die periode wel een aantal mooie opdrachten als coach, maar ook dat was niet genoeg om de rekeningen te betalen. En als je eenmaal op een financiële glijbaan zit, is het moeilijk om op te krabbelen."

Nieuwe vriendin

"Ondertussen was ik wel weer aan het daten. Ik wilde ook nog een beetje leven en kunnen genieten. Mijn huidige vriendin leerde ik kennen via een dating-app. Ik heb direct gezegd dat ik financieel moeilijk zat, maar ik hield mezelf voor: ik bén niet mijn schuld. Toch is het best lastig om samen iets op te bouwen als je financieel aan de grond zit."

"Uiteindelijk moest ik mijn huis van de bank verkopen. Ik bleef achter met een behoorlijke restschuld en er zat niets anders op dan bij de schuldsanering aan te kloppen. Ik was bang en schaamde me ontzettend. Ineens woonde ik in een kamertje van vijftien vierkante meter en moest ik mijn hond wegdoen. Gelukkig kon hij terecht bij een lief gezin, maar ik heb maanden lopen huilen."

Rust in de tent

"Ik solliciteerde me drie slagen in de rondte en zo ben ik bij een cateringbedrijf terechtgekomen. Ik werk als barista in de espressobar van een groot mediabedrijf, en dat is inmiddels echt mijn eigen toko. De omzet heeft sinds ik er werk een enorme vlucht genomen, dat vind ik zo gaaf! En er is eindelijk weer rust in de tent. Doordat ik nu pas op de plaats maak, ligt straks alles weer voor me open. Ik heb jaren in de overlevingsstand gestaan, maar nu kan ik zeggen: ik leef weer. De schuldsanering is natuurlijk geen vetpot, maar de psychische rust? Die is onbetaalbaar."

Lees meer verhalen in VROUW magazine: Jacqueline Wijlens: 'Het kost me nu moeite om méér dan 50 euro per week uit te geven’

Gerelateerde onderwerpen