Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Tessa
Foto: Fotografie: Mariel Kolmschot
VROUW magazine

'Mijn man misbruikte mijn
7-jarige nichtje'

Kiki van der Meijden

D

De man van Tessa (41) vergreep zich aan het 7-jarige dochtertje van haar zus. Zo raakte Tessa haar vrienden, familie, huis, huwelijk en zichzelf kwijt. Nu, vier jaar later, zit haar (ondertussen ex-)man vast en probeert ze haar leven weer op de rit te krijgen.

 

“Het was de zwartste dag uit mijn leven. Het begon allemaal met een belletje van mijn moeder. Of ze kon langskomen. ‘Natuurlijk, gezellig!’ zei ik. Toen ik ophing, bedacht ik dat het best vreemd was dat ze van tevoren belde, ze kwam altijd spontaan langs. Toen ik de deur opendeed, stonden mijn zus en zwager er ook. Mijn hartslag verhoogde direct – ik dacht dat ze kwamen vertellen dat mijn moeder ernstig ziek was. Ik zette me schrap voor slecht nieuws.

Dit kan niet

“Je nichtje wordt misbruikt,” zei mijn zus toen. Mijn maag draaide zich om. “Door wie?” vroeg ik vol ongeloof. “Door je man,” antwoordde ze. Op dat moment leek het alsof ik uit mijn lichaam trad, dat ik vanaf een afstand het tafereel gadesloeg. Ik dacht alleen maar: ‘Dit kan niet!’ Ik was in shock; ik kon niets meer uitbrengen, trilde als een rietje en had het ijskoud. Gevoelens donderden door elkaar heen.

Samen met mijn moeder heb ik gewacht tot mijn man terugkwam van zijn werk. Ik was op van de zenuwen en kon niet meer denken of praten. Zodra hij binnenkwam, zei mijn moeder: ‘Je nichtje heeft ons dingen verteld over jullie...’ Ik zag letterlijk alle kleur uit zijn gezicht wegtrekken. Binnen een paar seconden veranderde hij in een hoopje ellende en bracht stotterend uit dat het hem speet. Het was dus waar..."

Foto met nichtje

"Ik heb die avond geëist dat hij zijn profielfoto op Facebook zou verwijderen. Het was een foto met mijn nichtje en ik werd er kotsmisselijk van als ik ernaar keek. En ik eiste dat hij onmiddellijk hulp zou zoeken. De volgende ochtend zat ik al met hem bij de huisarts. De avond ervoor ben ik wel met mijn moeder meegegaan, ik moest daar weg. Heb ook nooit meer met hem in hetzelfde bed geslapen. 

De eerste maanden waren enorm zwaar. Ik leefde als een zombie, had last van hyperventilatie en kon geen hap meer door mijn keel krijgen. Op een gegeven moment woog ik nog maar 47 kilo! Gelukkig heeft mijn moeder in die tijd voor mij gezorgd."

Voor- en tegenspoed

"Wat veel mensen in mijn omgeving niet begrepen, is dat ik niet meteen bij mijn toenmalige man wegging. Dat ik twijfelde. Maar ik kon er gewoon niet bij dat de man met wie ik al tien jaar lang lief en leed deelde, zoiets vreselijks kon doen. Voor mijn gevoel zaten wij op dezelfde golflengte en kenden we elkaar door en door. Ik kon de knop niet in één keer omzetten van ‘houden van’ in ‘haat’. En ik dacht: we zijn getrouwd in voor- en tegenspoed... misschien is dit de tegenspoed.

In het begin heb ik ook geprobeerd hem te helpen. Samen met mijn moeder regelde ik therapie voor hem en daar brachten we hem om de beurt heen, omdat wij het belangrijk vonden dat hij ging. Maar in plaats van dat hij mij dankbaar was, reageerde hij zich af op mij. Ik liet het allemaal maar gebeuren." 

In onze logeerkamer

"Ondertussen kreeg ik steeds meer informatie van mijn familie over wat er tussen hem en mijn nichtje is gebeurd. Ook bij ons thuis. De laatste keer dat mijn nichtje bij ons sliep, ging ik afwassen en bracht hij haar naar bed. In die tien minuten op de logeerkamer is het dus gebeurd. Vervolgens hebben wij samen een supergezellige avond gehad, met kaasjes en wijn. Onbegrijpelijk! Hoe kun je zoiets afschuwelijks doen en vervolgens doen alsof er niks is gebeurd? Hij leidde een dubbelleven! Ik kende deze man echt niet meer."

Stop it now

"Wat mij echt heeft geholpen is de lotgenotengroep van Stop it Now! Door deze organisatie kwam ik in contact met andere vrouwen die in eenzelfde soort situatie zitten. Door hen zag ik in dat het helemaal niet raar was dat ik twijfelde om bij mijn man weg te gaan. Het was zo fijn om te zien dat ik niet de enige ben die leefde met een man met pedofiele gevoelens. En ik snap nu dat je er niet over kunt oordelen als het je niet zelf overkomt." 

Lees het hele verhaal in VROUW Magazine dit weekend!

 

Gerelateerde onderwerpen