Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Blonde vrouw
Foto: Hollandse Hoogte
VROUW magazine

'Mijn man en de buurvrouw...
Zou het echt?'

I

In de rubriek Opgebiecht kun je anoniem je geheim delen. Dit keer vertelt een lezeres dat ze vermoedt dat haar man vreemdgaat. "Ik had de vorige avond drie appjes van hem gehad. Dat hij me miste en het maar bijzonder saai was zonder mij. En dat de maaltijd die hij in elkaar had geflanst nergens naar smaakte. Ik dacht toen nog: 'De schat, hij kan ook echt geen minuut zonder mij'."

Ik werd warm van het idee dat hij na dertien jaar huwelijk nog steeds dol op me was en eigenlijk een beetje reddeloos was in zijn eentje. Maar goed, ik ging natuurlijk wel gewoon de hort op met vriendinnen. Je moet ook plezier kunnen maken met andere mensen. Dat hij dat op dat moment ook deed, daar had ik geen idee van. 

Dezelfde print

Toen ik de volgende dag thuiskwam, had hij alles keurig opgeruimd en zag het er allemaal spic en span uit; het bed was opgemaakt, het raam stond open voor frisse lucht... 

Hij had zelfs het dekbedovertrek verschoond! Eentje met dezelfde print als die er daarvoor op had gelegen, maar dit was het exemplaar met de losgelaten zoom... Dat bewaarde ik onderop de stapel, voor nood. 

Een akelig gevoel

Er bekroop me een akelig gevoel. Waarom had hij de boel gewassen, terwijl hij nooit, maar dan ook nooit, de was deed? 'Misschien had hij veel gezweet', dacht ik nog.

Toch zochten mijn ogen vanaf dat moment naar iets wat nog meer anders dan anders was. Op het laminaat zag ik niks, ik rook niks raars... niets aan de hand.

Lange blonde haar

Totdat ik het nachtlampje aanknipte. Aan de buitenkant van het stoffen kapje kleefde een lange blonde haar. En dat terwijl alle gezinsleden bruin- tot zwartharig zijn. We hebben ook geen werkster en er had de afgelopen maand niemand gelogeerd met blond haar - tenminste, zo ver ik wist. 

De kinderen uit zijn vorige huwelijk waren bij zijn ex dat weekend, dus hij had helemaal zijn gang kunnen gaan. Dus welke blonde persoon was er in onze slaapkamer geweest? 

De buurvrouw

Op dat moment kon ik maar één persoon bedenken. De buurvrouw. De gescheiden buurvrouw die met de regelmaat van de - vijf in de - klok huilend aanbelde.

Omdat ze zo eenzaam was, en zo boos was op haar ex. Dat het allemaal zo onrechtvaardig was. En dat alle mannen hufters waren. En dat ze niet kon begrijpen dat er vrouwen waren die er schaamteloos met je man vandoor gingen.

Knikken en kloppen

En ik maar knikken, op de rug kloppen en tissues aanreiken. Doodmoe werd ik ervan, wilde haar soms wel wegkijken. Maar ja, dat deed ik niet, want ik vond haar zielig, zag haar als slachtoffer.

Maar ineens bekeek ik haar met heel andere ogen. Was zij schaamteloos met míjn man tussen de lakens gekropen? Toen mijn man thuiskwam, liet ik hem meteen De Haar zien.

Seks met een ander

Hij ontkende in alle toonaarden te zijn vreemdgegaan. Waar die haar dan vandaan kwam? Dat wist hij ook niet, maar er was zeker geen andere vrouw in zijn leven. 

Tja, ik kon niet bewijzen dat hij seks met een ander had gehad, dus ik gunde hem het voordeel van de twijfel. Maar het liet me niet los. De volgende dag belde ik bij de buurvrouw aan en vroeg haar of zij afgelopen weekend bij mij thuis was geweest.

'Nee, hoezo?' antwoordde ze verbaasd. Het klonk gemeend. Nu weet ik dus niet meer wat ik moet geloven: hun woord of mijn onderduikgevoel. Ik blijf ze in elk geval in de gaten houden..."