Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Janneke Wittekoek
Foto: John Kramer
VROUW magazine

'Ja, ik ben dol op mode en make-up
én ik ben cardioloog'

S

Sommige mensen denken nog steeds dat een lichte haarkleur iets zegt over het IQ. Deze hoogleraar, hartspecialist, advocaat en directeur bewijzen het tegendeel.

Janneke Wittekoek (47) 
Baan: Cardioloog, directeur van HeartLife klinieken en bekend van tv: De Dokters, Je Lijf je Leven, Galileo en Hoe word ik 100? 
Relatie: Ja, getrouwd met Gerrit, moeder van Freek (15) en Jifke (12).

Als kind was... “Ik de benjamin. Het lieve, kleine, blonde meisje dat nooit echt serieus werd genomen. Ik wilde laten zien dat ik ook heus wel wat kon. Toen ik de wetenschapswereld betrad, had ik het gevoel dat ik me extra moest bewijzen. Gek eigenlijk; je werkt harder, terwijl ze vaak denken: ‘Jij hoeft vast één keer te knipogen naar die hoogleraar en je hebt die opleidingsplaats."

De fascinatie voor het lichaam… “Had ik als kind al. Ik maakte bouwpakketten van het hart, die ik daarna beschilderde. Mijn missie nu: preventie. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Het vrouwenhart werkt wezenlijk anders dan het mannenhart en ook klachten manifesteren zich anders. Maar verandering in levensstijl kan veel voorkomen.” 

Echt glamourous... “Zijn onderwerpen als aderverkalking en een hartinfarct niet. Daarom werkt het beter als je een gezicht hebt achter al die informatievoorziening ”

Nadeel is... “Dat sommige mensen daardoor denken dat ik geen echte cardioloog ben, maar een tv-dokter. Vroeger had ik me daar misschien druk om gemaakt, nu vind ik het grappig. Mijn huid is dik genoeg."

Een mannenberoep... “Is dit nog steeds. Als ik zeg dat ik cardioloog ben, zie je ze kijken: ‘O, dat had ik niet achter je gezocht.’ Ja, ik ben dol op mooie mode en make-up. Maar dit is ook een stoer vak met veel verantwoordelijkheid. Je moet als hartspecialist zelfverzekerd zijn, snel kunnen beslissen en handelen. Ik heb nu een kliniek, doe tv-werk, heb een boek geschreven... Wie weet sta ik straks in het theater!”

Tekst: Karin Kolen

Lees de andere interviews in VROUW magazine: Strafrechtadvocaat Leonie: 'Ik moest mezelf bewijzen, maar niet omdat ik vrouw en blond ben!'