Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Melanie Rooze
Foto: Corné van der Stelt
VROUW magazine

'Wij trouwen vaak niet,
maar lopen met elkaar weg'

A

Antje Monteiro is een ‘reiziger’, net als deze woonwagenkampbewoners. Zij moeten er niet aan dénken om hun wagen te verruilen voor een rijtjeshuis. 

Melanie Rooze (28) Werkt als nagelstylist, heeft een relatie met Tomasz (29) en is moeder van Delaya (7) 

Wij zijn vaak niet getrouwd… “Maar we noemen elkaar wel man en vrouw. Traditioneel lopen wij met elkaar weg – zo heet dat. Dan weet iedereen dat je officieel met elkaar bent. Tomasz en ik gingen samen op vakantie. Bij thuiskomst had de familie een groot feest georganiseerd en sindsdien wonen we samen in een wagen.” 

Mijn man… “Is een burger en moet soms nog erg wennen aan het leven in het kamp. Maar hij heeft het best naar zijn zin, al woont hij naast zijn schoonfamilie, haha! In een woonwagenkamp heb je eigenlijk geen privacy. Bij thuiskomst zit er altijd iemand aan de keukentafel. De gezelligheid, altijd bij je familie… Ik wil hier voor geen goud weg. Vergelijk ’t met kamperen; je rolt je tent uit en bent onder elkaar.”

Als kind reisde ik… “Met mijn vader mee. Voor zijn werk trokken we negen maanden per jaar door Duitsland, Italië, Spanje… Ik was sinds mijn 12e niet meer naar school geweest. Maar tijden veranderen; er is nu een strengere leerplicht en steeds meer vrouwen studeren.”

Inmiddels werk ik... “Als nagelstylist. Dan gaat mijn dochter naar mijn moeder. Eerst huurde ik een ruimte in een zonnestudio, nu heb ik een ruimte achter mijn wagen.”

Ik ben heel trots… “Op mijn afkomst, maar vertel niet meteen waar ik vandaan kom. Toch die vooroordelen; een woonwagenbewoner zal wel pikken, asociaal zijn... Zelf heb ik gelukkig nooit een aanvaring gehad. Klanten van de zonnestudio waren wel verbaasd toen ze erachter kwamen waar ik woonde, maar het merendeel is blijven komen. ‘Kan ik dan wel gewoon mijn fiets neerzetten?’ vroeg iemand eens. Daar moest ik wel om lachen – de voordeur gaat hier alleen ’s nachts op slot! Mensen denken dat we vreemden wegsturen of wegkijken. Onzin, iedereen is welkom. Als ze maar wel hun schoenen uitdoen...”

Tekst: Karin Koole

Lees meer interviews in VROUW magazine: Lolita (48) ‘Mijn burgerman krijg ik met geen mogelijkheid meer uit de wagen’