Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Studiochapp
VROUW magazine

Xander de Buisonjé: 'Onze dochter
werd geboren uit een draagmoeder'

Tanja Spaander

X

Xander de Buisonjé (43) heeft dit jaar een wel heel bijzondere Vaderdag. In januari werd – na twee zonen – zijn eerste dochter Céla-Lynn geboren, met dank aan een Amerikaanse draagmoeder!

“Ik heb soms van die momenten dat ik denk: ‘Wacht even, ik heb gewoon dríe kinderen!’ steekt Xander van wal. Dat is natuurlijk ook nog even wennen, want dochter Céla-Lynn werd pas eind januari geboren. Niet in Nederland, maar bij een draagmoeder in Amerika.

Bekijk de vrolijke video die we hebben gemaakt tijdens de VROUW-fotoshoot van Xander met zijn kinderen.

Het resultaat van een bijzondere weg, die hij samen met zijn echtgenote Sophie (39) inging. “Ik had altijd al een kinderwens. Je hebt mensen die alles van tevoren uitstippelen, zo van: ‘Op mijn 25ste wil ik mijn eerste kind.’ Dat had ik nooit, het liep gewoon zo. Toen Sem, de oudste, werd geboren, was ik 29. Ik wil niet zeggen dat hij me is overkomen, hij was een bewuste keuze. Maar nu ik op mijn 43ste weer vader ben geworden, is het toch anders. Ik maak het allemaal bewuster mee. Want sinds Céla-Lynn weten wij als geen ander: kinderen neem je niet, die moeten je gegeven zijn.”

Jij hebt je kinderen op drie heel verschillende manieren gekregen. Eerst Sem met Wendy van Dijk, toen jullie al uit elkaar waren… 

“Klopt. Daar kiest natuurlijk niemand vooraf voor. Maar ik kijk altijd naar de mooie kant van situaties en Sem weet niet beter. Hij ziet alleen dat hij én papa en mama heeft, én Erland (Galjaard, de partner van Wendy – red.) én Sophie én alle opa’s en oma’s, zijn zusje Lizzy bij Wendy, hier broertje Dex en nu nog een babyzusje. Qua familie is hij hartstikke rijk. Zo voelt Sem het ook echt, dat vind ik mooi.”

Toch heb je ook gezegd dat het een groot verdriet is dat je hem niet fulltime ziet. Voel je dat nog steeds zo?  

“Dat is verschrikkelijk, vind ik inderdaad nog steeds. Als hij er niet is, heb ik een soort trilling in mijn lijf. Een stukje dat niet klopt. Vrienden hebben vaak gezegd: ‘Jij hebt lekker de lusten en niet de lasten.’ Zij keken jaloers naar mij, maar ik naar hen. Want zij hadden 24/7 hun kinderen om zich heen en dat is een groot goed. Ik moest Sem altijd weer wegbrengen en weet nog dat hij een keer riep: ‘Papa, ik kan je niet loslaten!’ Hij was een jaar of drie en stond op de hoek van de straat, zó ontroerend. Natuurlijk heb ik hard geroepen dat dat ook niet hoefde, maar terug in de auto zat ik tranen weg te pinken. En nu is hij opeens al veertien!"

En nu is daar je derde, Céla-Lynn. Waarom kozen jullie voor een draagmoeder? 

“Omdat Sophie in 2013 een tumor in haar buik had. Daarna werd het afgeraden om zwanger te worden, omdat bij het vrijkomen van hormonen de kans bestond dat de tumor zou terugkomen. Maar ja, we wilden nog wel graag een kindje. Uiteraard hebben we allerlei opties bekeken en dit was degene die paste. Niet dat we veel afwisten van draagmoederschap, maar dat kun je aan Sophie overlaten: die gaat het internet op en zoekt álles uit. Best lastig, want er is maar weinig bekend over wat er allemaal bij komt kijken.”

Noem eens iets? 

“Alleen alle juridische dingen al: Sophie moet Céla-Lynn adopteren, want hoewel ik de vader ben, is onze draagmoeder Jessica de officiële moeder. Natuurlijk is dat allemaal afgesproken, maar dat moet wel worden vastgelegd. Daarnaast is Céla-Lynn nu nog Amerikaanse. We gaan regelen dat ze ook Nederlandse wordt, zodat ze uiteindelijk zelf kan kiezen. Jessica vonden we via een bemiddelingsinstantie. In Europa was wat wij wilden niet mogelijk – vraag me niet waarom – en Amerika was het land dat medisch gezien het veiligst was.”

Het hele interview met Xander de Buisonjé lees je zaterdag in VROUW Magazine: 'Als ik de kinderen bij elkaar heb, voel ik me zo rijk. Het mooiste is de zondagochtend als we samen in bed liggen. Wat ik vroeger burgerlijk vond, vind ik nu het leukste wat er is.'

VROUW Jubileumconcert 

Kom je ook naar het waanzinnige VROUW Jubileumconcert op 30 oktober a.s.? Bestel snel je tickets en zing samen met vriendinnen lekker mee met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley.