Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen foto
VROUW magazine

'Dennis (43) ligt nu al 2,5 jaar
23 uur per dag in bed'

Tanja Spaander

D

Dennis (43), de man van Renske ’t Hart (37), werd na een hernia nooit meer de oude. Hij brengt zijn dagen nu al 2,5 jaar lang liggend door. Hun laatste hoop op herstel is een dure behandeling in Amerika. Krijgen ze het geld hiervoor bij elkaar? 

 

"Dennis ligt nu al 2,5 jaar lang 23 uur per dag. Op een bed in de woonkamer, zodat hij bij ons kan zijn, of boven, als het hem te druk wordt. Zodra hij overeind komt, krijgt hij heftige hoofdpijnen en last van duizeligheid, misselijkheid, oorsuizen en evenwichtsproblemen."

"Je kunt je voorstellen wat voor impact dat heeft op een gezin met drie kinderen van tien, acht en vijf jaar. Dennis kan niet mee naar schoolvoorstellingen, ouderavonden, zwemles of de voetbaltraining, maar ook niet naar feestjes of het strand, waar we vroeger heel vaak te vinden waren. Hij mist heel veel."

Hernia 

"De oorzaak van zijn medische problemen is een liquorlekkage, een beschadiging in het hersenvlies waardoor hersenvocht naar zijn rug sijpelt. Als hij overeind komt, zakt het vocht uit zijn hersenen weg, waardoor de pijn ondraaglijk wordt."

"Het begon met een acute hernia: die schoot erin toen hij in oktober 2014 gewoon zijn schoenen aantrok. Van het ene op het andere moment had Dennis vreselijke pijn en uitvalverschijnselen: hij zakte zó door zijn benen. Twee keer eerder had hij een hernia gehad, maar die waren niets vergeleken met deze."

"Per ambulance is hij afgevoerd naar het ziekenhuis. Na vier weken ging hij onder het mes. De operatie was geslaagd, alles zag er goed uit. Maar Dennis herstelde niet. Hij had hoofdpijn en was duizelig."

"Toen op zijn rug een bult ontstond waar vocht in zat, is hij door de huisarts teruggestuurd naar het ziekenhuis. Daar werd al snel de liquorlekkage vastgesteld. Op zich een doorsnee complicatie van een herniaoperatie. Normaal lig je een dag of drie plat en herstelt het lichaam zo’n lek vanzelf. Bij Dennis gebeurde dat dus niet…"

Alles geprobeerd

"De artsen hebben van alles geprobeerd. Dennis is vier keer geopereerd en kreeg meerdere bloedpatches, een ontzettend pijnlijke behandeling waarbij eigen bloed wordt ingespoten, met als doel dat het bloed stolt en het lek dicht."

"Zo’n bloedpatch had steeds drie dagen effect. Daarna keerden de klachten in alle hevigheid terug. In één jaar heeft hij zo’n honderd dagen in het ziekenhuis gelegen. Ik weet nog dat de arts na de laatste operatie zei: ‘We hebben alles geprobeerd. Als het nu niet goed is, weet ik het niet meer.’"

"Drie maanden lang was het lek dicht. In de zomer van 2015 zijn we zelfs op vakantie geweest. Gewoon in Nederland en met alles aangepast. Ondanks het slechte weer was het onze beste vakantie ooit. In het begin kon Dennis nog weinig, tegen het einde liep hij naar het winkeltje op het terrein om broodjes te halen. Maar eenmaal thuis ging het al snel weer slechter."

Wil je weten wat Dennis' ziekte voor invloed heeft op het gezin? Lees dan nu zijn hele verhaal in VROUW Magazine: 'De kinderen weten bijna niet meer beter dan dat Dennis ziek is, vooral de jongste van vijf. Maar ook de middelste zei pas dat ze steeds minder herinneringen heeft aan de tijd dat hij nog wel iets kon.'