Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Mieke Kosters
Foto: Foto ROSSI&BLAKE
VROUW magazine

'Ik wil toch die moderne moeder zijn, die
open over seks praat?'

Afslankcoach

Mieke Kosters

M

Mieke Kosters is ondernemer en auteur van o.a. Het geheim van slanke mensen. Ze woont samen met Jaap en heeft drie kinderen. Deze week heeft ze het over lastige vragen van haar zevenjarige dochter.

'Ah-ah-yeah, ik ben zo sexy.' Jongste dochter staat naast de tafel, schudt haar billen. Vervolgens likt ze aan haar vinger en strijkt met twee vingers haar wenkbrauwen glad. Een beweging die me doet denken aan John Travolta in de film Grease, waarin hij met vetkuif en oude auto vooral druk is met indruk maken.

Naveltruitje

De show van de jongste bevat een combinatie van tekst en bewegingen die totaal ongeschikt is voor een meisje van haar leeftijd. Bovendien draagt ze er uitdagend een naveltruitje bij. Daar hadden we ’s ochtends al wat discussie over, omdat ik twijfelde of ze dat wel aankon naar school. Mijn beide dochters overtuigden me door te zeggen dat ik super ouderwets en moeke-achtig was. Ik gaf direct toe. 

'Hoe kom je aan dit soort bewegingen en teksten?' vraag ik jongste dochter. Ze haalt haar schouders op: 'Gewoon van YouTube.' Ik twijfel hoe ik moet reageren. M’n andere twee kinderen liggen dubbel van het lachen. Als ik er ook nog veel aandacht aan besteed, voelt ze haarfijn aan dat ze met deze moves de aandacht trekt.

Kinderbescherming

Ik zou me rot schamen als ze zo zou dansen en praten bij een vriendinnetje thuis. Ik ben bang dat andere ouders in staat zijn de kinderbescherming te bellen, onder het mom van dat als een meisje van net zeven dit soort sensuele bewegingen kent, er vast thuis iets niet klopt.

'Jij ziet veel te veel voor je leeftijd", zucht ik. 'En dit vind ik geen net gedrag. Net als neuspeuteren moet je ook niet zo met je billen schudden of aan je vingers likken. Anders is het beter dat jij geen YouTube meer kijkt. Oké?' Jongste knikt half. 

Zaadjes en eitjes

's Avonds in bed komt ze erop terug. 'Wat is seks eigenlijk, mama?' Ik aarzel hoe ik het vertel, ze is nog zo jong. 'Dat is een soort knuffelen waardoor een vrouw zwanger kan raken', zeg ik. 'Maar hoe komen baby’s dan in de buik?' vraagt ze.

'Nou', zeg ik, 'mannen hebben zaadjes en vrouwen eitjes. Als die samenkomen, kan er een kindje ontstaan.' 'En hoe komt dat zaadje dan in de buik?' Dochter kijkt me aan. Goed, ik wil toch zo graag die open, moderne moeder zijn, die op een normale manier met haar kinderen over seks praat? Dan moet ik nu niet zo vaag doen.

Sexy

Ik wil net antwoorden, als dochter enthousiast zegt: 'Ik weet het, ik weet het! Dat komt natuurlijk als een man met z’n piemel sexy voor je danst. En dan, pssst, spuit-ie zo een zaadje in je navel: zit het gelijk in je buik!'

Ik schiet in de lach. 'Zoiets is het, schat. Weet je wat, ik leg het je nog wel een keer precies uit als je wat ouder bent. Ga nu maar lekker slapen.' 'Mam', klinkt het half slaperig als ik de kamer uitloop, 'ik doe toch maar geen navelshirtjes meer aan naar school.'