Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Rink Hof / Hollandse Hoogte
VROUW magazine

Judith Osborn: 'Ik heb
mezelf onderschat'

Ebru Umar

D

De een bewondert haar creativiteit en vindt haar een lieve schat, de ander een hysterisch viswijf. Het laat Judith Osborn (50), bedenker van de populaire Fish Wife-shirts, kunstenares en ooit bijna De Slimste Mens, koud. Wat boeit de blondine dan wel?

Ze is de hartelijkheid zelve en nodigt me uit bij haar thuis in Amsterdam. Ze woont alleen, ondanks dat ze al jaren een relatie heeft met programmamaker Bert van der Veer. Haar woning is tevens haar atelier, grote doeken staan rijen dik tegen de muren, de vloer zit onder de verfspatten en Judith Osborn loopt er meisjesachtig bij in een mouwloos grijs shirtje en zwarte spijkerbroek. Haar blonde haren in een staart, de voeten gestoken in teenslippers. “Als Robert, mijn overleden man, me zo zou zien, zou hij zeggen: ‘Jezus nee, dat kan echt niet!’”

Om met de deur in huis te vallen: val je op oudere mannen? Robert was 23 jaar ouder, en ook met Bert scheel je vijftien jaar.

“Het heeft niet zozeer met leeftijd te maken, maar met levenservaring. Ik heb heel veel geleerd van Robert, en ook van Bert kan ik veel leren. Of jatten – wijsheden jatten. Ze hebben meer levenservaring, slimheid en wijsheid. Robert is overleden, maar ik had dat leven, mijn huwelijk, niet willen missen. Ik heb veel gereisd, veel van de wereld gezien. Robert was interessant en ik was de keurige ‘vrouw van’. Hij was Engelsman, heel dominant. En ik kookte nooit, maar kleedde me elke avond om uit eten te gaan.

Ik was heel gelukkig in dat leven, maar ook nu ben ik gelukkig met Bert. Toen ik voor het eerst bij hem thuiskwam, mocht ik met mijn bord op schoot eten! En dat iemand die ouder is eerder komt te overlijden, staat ook niet vast. Voor hetzelfde geld struikel ik over een stoeprand. Het leven is niet voorspelbaar. Je moet zorgen dat je het leuk hebt met elkaar. Ik zeg altijd tegen Bert: ‘Als ik niets meer van je kan leren, is het over en uit!’” 

Je bent jong getrouwd met Robert, maar jullie hebben geen kinderen.  Heb je er spijt van?

“Nou nee, niet echt. Ik heb niet echt mijn best gedaan om ze te krijgen. Het gevolg ervan is dat ik nu de vrijheid heb om te gaan en staan waar ik wil. Ik ben voor niemand verantwoordelijk, behalve voor mezelf, en dat vind ik een fijn gevoel. Maar ik vind het ook heel mooi om te zien dat een man en vrouw iets kunnen delen wat écht van hen samen is. Een kind krijgen kun je met niets anders vergelijken – en ik heb veel meegemaakt, behalve dat.” 

Speelt het mee dat Robert ouder was dan jij?

“Ik wilde heel bewust niet alleen komen te staan met kinderen als hij zou komen te overlijden. En die kans was natuurlijk groot. Ik heb het trouwens nooit uitgezocht, maar ik denk eigenlijk dat ik geen kinderen kán krijgen. Als ik zie hoeveel verdriet en pijn mensen vaak hebben die wel kinderen willen, maar ze niet kunnen krijgen, ben ik blij dat mij dat bespaard is gebleven.”

Na het overlijden van Robert bleek je zijn vierde vrouw te zijn. Hoe kun je dat nooit geweten hebben?

“Dat was wel even schrikken, vooral omdat je er niet meer naar kunt vragen. Nu denk ik: ach, hij heeft veel gereisd, hij zal wel in het buitenland hebben gewoond. Maar dat huwelijk is inmiddels bijna antiek, vijftien jaar geleden, een gepasseerd station. Dat gelul altijd over mijn verleden – vandaag en morgen zijn veel interessanter. Ik kijk gretig en gulzig naar de toekomst.” 

Toch wonen jullie niet samen...

“Bert woont in Muiden, dat is tien minuten hier vandaan. Ik woon in Amsterdam, in een appartement met veel licht. Hier kan ik werken wanneer ik dat wil, het is relaxed dat ik voor niemand hoef te zorgen en dat niemand op- of aanmerkingen over mijn werk maakt. Bert en ik ondersteunen elkaar – hoewel je mij niet moet hebben voor het huishouden, daar ben ik niet geschikt voor. Nou ja, af en toe maak ik spaghetti bolognese in grote hoeveelheden die hij kan in-vriezen. En ik doe de klusjes in huis, ik ben de handyvrouw die op zondag alles fikst wat stuk is."

"Wat ik leuk vind aan Bert, is dat hij voor mij altijd een stapeltje krantenknipsels bewaart waarvan hij weet dat ik het leuk vind om te lezen. Ik smelt daarvan. Bert zegt trouwens ook altijd dat ik de vrouw ben naar wie hij het meest heeft geluisterd. Hij houdt ervan als ik streng ben.”

Gaan Bert en jij nog trouwen?

“Zeg nooit nooit, ik vind trouwen nog steeds iets heel moois. Maar ik heb nu heel andere dingen aan mijn hoofd. Ik ga lezingen over creativiteit geven, en ik schilder weer. Dat had ik vijfentwintig jaar niet gedaan. Ik heb voor het eerst in mijn leven het idee dat creativiteit ertoedoet. En dat heb ik nooit zo gevoeld als nu.” 

Judith ziet nu in dat ze ertoe doet. Lees het hele interview in VROUW magazine: 'Achteraf gezien kan ik wél waarderen wat ik gepresteerd heb, en in alles zit het creatieve begin.' 

VROUW Jubileumconcert

Kom je ook naar het waanzinnige VROUW Jubileumconcert op 30 oktober a.s.? Bestel snel je tickets en zing samen met vriendinnen lekker mee met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley.