Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Foto ROSSI&BLAKE
VROUW magazine

'Voordat je het weet,
zit je alleen een ijsje te eten'

Afslankcoach

Mieke Kosters

M

Mieke Kosters is ondernemer en auteur van o.a. Het geheim van slanke mensen. Ze woont samen met Jaap en heeft drie kinderen. Deze week heeft ze het over een moeder-en-dochtermoment met twee bollen ijs.

 

Het is zondagmiddag en ik moet nog boodschappen doen. We hebben niets in huis. Jongste Dochter hangt met de iPad op de bank. “Kom, ga gezellig mee naar de winkel,” zeg ik. “Ik heb geen zin in boodschappen doen,” mompelt ze met haar ogen non-stop op de iPad gericht. “Je kunt toch niet de hele dag binnen blijven?”

Man doet ook een duit in het zakje: “Dan mag jij snoepjes uitkiezen.” Dochter kijkt eindelijk op. Ze weet precies wanneer we omkoopbaar zijn. Denk maar niet dat ze ooit nog ‘gewoon’ meegaat om boodschappen te doen. Ze kijkt me aan: “Als we een ijsje gaan halen bij het IJscuypje ga ik mee. Met twee bolletjes.” “Oké, dat is goed,” zeg ik toegeeflijk.

Citroen- en praline-ijs

Eenmaal onderweg kletst ze honderduit. Wat is dat toch met kinderen? Ze willen nooit vrijwillig ergens heen, maar ben je eenmaal op pad, dan vinden ze het alleen maar leuk. Zelfs boodschappen doen is dan gewoon een gezellig uitje.

Op een bankje voor de ijszaak eet ze haar bakje met citroen- en praline-ijs lekker op. Ze hangt tegen me aan en geeft me steeds een hapje en een kus. “Mama is lief,” zegt ze erbij. “Mag ik op schoot?” Voordat ik het weet, klimt ze al bovenop me. Het kan haar niet dichtbij genoeg zijn, knuffelen is momenteel haar grootste hobby en ik ben haar lievelingsknuffel.

Moeder-en-dochterfase

Een oudere vrouw die naast ons op het bankje in haar eentje een ijsje eet, kijkt ­vertederd. “Wat lief, zo’n moeder-en-­dochtermomentje.” Ik glimlach terug. Ik sla een arm om Jongste en ben gewoon trots. Voel me opeens een goede moeder met zo’n warme band met haar dochter. 

Iets verderop fietst een stel pubermeisjes. Als ik beter kijk, zie ik dat het Oudste Dochter is met een paar vriendinnen. Dat is toevallig. Ze had ergens gelogeerd vannacht. Sinds ze vakantie heeft, is ze voortdurend aan het chillen met vrienden. We zien haar amper. “Kijk, daar is je zus!” zeg ik tegen Jongste. Samen schreeuwen we enthousiast haar naam. Oudste is druk aan het kletsen en hoort niets, fietst gewoon door. Pas op het allerlaatst draait ze zich half om en roept lauw: “Hé.” En weg fietst ze. Verbouwereerd kijk ik haar na. Ze had toch wel even kunnen afstappen of een ijsje komen eten? Ik ben toch haar moeder.

De mevrouw naast me kijkt weer. Iets ­minder vertederd, eerder nieuwsgierig. “Dat was m’n oudste dochter,” leg ik uit. “Ook heel leuk, maar op haar dertiende duidelijk in een andere moeder-en-dochter­fase; iets minder dichtbij zeg maar.” De mevrouw moet lachen: “Mooi hè, hoe dat gaat. En over een paar jaar, als ze het huis uit zijn, kom je ze ook niet meer zomaar tegen. Dan komen ze alleen nog op visite. Dus geniet er maar van. Voordat je het weet, zit je hier alleen een ijsje te eten.”

VROUW Jubileumconcert

Kom je ook naar het waanzinnige VROUW Jubileumconcert op 30 oktober a.s.? Bestel snel je tickets en zing samen met vriendinnen lekker mee met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley. 

Van de partners van VROUW