Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Albert den Iseger
VROUW magazine

Tino Martin: Kimberley en ik
willen zeker kinderen

journaliste

Hanna Gillissen

V

Van zingen op bruiloften en partijen naar een uitverkocht Ziggo Dome. En van bamiballen scoren naar afzien in de sportschool. Volkszanger Tino Martin (33) vertelt over zijn nieuwe leven én lijf.

We zitten op een terras met uitzicht over de Vinkeveense Plassen, waar Tino vlakbij met zijn vriendin samenwoont. Hij bestelt muntthee en sushi. Zou hij een paar jaar geleden nooit hebben gedaan, zegt hij.

Toen was hij meer van de vette hap. Maar de zanger heeft de knop omgezet: hij let nu op zijn eten en is gaan sporten. "Ik ben er beter door gaan zingen. Met een goede conditie krijg je meer lucht en kun je gemakkelijker bepaalde noten halen."

Best handig met al die uitverkochte zalen. Wat is het hard gegaan met jou; zo kent niemand je, zo zing je voor 17.000 mensen in Ziggo Dome! 

"Daar is een lange weg aan vooraf gegaan. Twee jaar geleden waren mijn theaterconcerten ook snel uitverkocht en vorig jaar stond ik in de Heineken Music Hall (inmiddels omgedoopt tot AFAS Live, red.). Ik kwam in tv-programma’s, kreeg landelijke bekendheid en via social media had ik al een groot bereik."  

Hoe was dat: een vol Ziggo Dome?

"Een onvoorstelbare ervaring. Vooraf vroegen veel mensen: 'Durf je dat wel?' of: 'Als je maar een deel van de kaarten verkoopt, is het ook heel knap.' Maar daar wilde ik niets van horen. En de zaal was tot op het laatste stoeltje uitverkocht. Dat was in 2,5 jaar niet gebeurd. In de HMH gaf ik Het concert van mijn dromen XL. In Ziggo volgde deel twee. Ik heb ook letterlijk staan dromen, even een momentje om me heen staan kijken: 'Gebeurt dit echt?'"

Is je leven erg veranderd door het succes?

"Ja. In positieve zin. Een jaar of tien geleden ging het niet zo goed met me. Ik wist niet goed wat ik moest met mijn leven, was stuurloos, had weinig scholing. Vanaf mijn zeventiende was ik zanger, maar dat was geen echte carrière. Gelukkig kreeg ik toen mijn ­huidige management. Zij zijn met mij aan de slag gegaan, hebben mijn sound bedacht en dat heeft goed uitgepakt. In vijf jaar tijd ben ik artiest geworden en behoor ik zelfs tot de top."

Je hebt wel je levensstijl veranderd, bent afgevallen… 

"Ja, in totaal wel 20 kilo denk ik. Mijn moeder zei op een gegeven moment: 'Jongen, wat hijg je toch! Je bent zo kortademig tussen het zingen door.' Ik ging erop letten en inderdaad, ze had gelijk. Ik had er altijd maling aan, vrat en zoop zoveel ik wilde en sportte niet. En heel eerlijk, ik dacht dat ik er best goed uitzag."

"Toen we in 2014 de videoclip opnamen van Jij liet me vallen, het liedje waarmee ik doorbrak, kreeg ik mooie kleding aan en visagie. Ik weet nog dat ik voor de ­spiegel stond en me een hele bink voelde. Nu kan ik niet langer dan tien seconden naar die videoclip kijken... Vreselijk, dat dikke, opgeblazen hoofd!"  

Hoe heb je het aangepakt?

"In de voorbereiding op de HMH ben ik al begonnen met minder vet eten. Ik at alles wat los en vast zat, bij elke tankstop ging er een frikadel of bamibal in. Alleen al door daarmee te ­stoppen - dus niet altijd meer naar de snackbar, het fastfoodrestaurant en het benzinestation voor een vette hap - vlogen de eerste kilo’s eraf. Het heeft me niet eens veel moeite gekost."

Ben je ook gaan sporten? 

"Ja, een paar maanden voor Ziggo Dome ben ik met een personal trainer op de pijnbank gegaan om die laatste kilo’s kwijt te raken. Dat betekende vier keer in de week 'naar de hel gaan'. Sporten is voor mij hetzelfde als naar de tandarts gaan." 

Je vriendin heeft een kroeg, jij geeft zo’n 250 concerten per jaar... zien jullie elkaar nog wel?

"O ja, genoeg. Kimberley komt uit een horecafamilie, haar vader is Jan Kruiter en heeft meerdere cafés op het Rembrandtplein. Anderhalf jaar geleden heeft zij café Tante Roosje overgenomen. We zijn dus allebei van het nachtleven, dat sluit mooi aan. Mijn ex-vriendin was lerares en ging elke dag om zeven uur uit bed - dat werkte minder goed." 

Ben je blij dat je vriendin een passie heeft?

"Zeker. Ze is nog maar 27 en runt één van de populairste cafés van Amsterdam met twintig man personeel. Dat vind ik heel knap." 

Dus eigenlijk ben jij 'de man van'?

"Haha, in Amsterdam zeggen ze inderdaad weleens: 'Die Tino gaat met een Kruiter.'"  

Wie heeft er thuis de broek aan?  

"Geen van beiden, maar zij is wel een vrouw van wie ik dingen ­aanneem. In vorige relaties was ik vrij eigenwijs. Als meisjes ­zeiden: 'Doe dit of dat anders, probeer daar aan te werken', antwoordde ik: 'Sodemieter op, het valt best mee.'"

"Maar Kimberley heeft invloed op mij. Zij kent het klappen van de zweep, weet hoe mensen in elkaar steken. Ze is de aangewezen persoon om mij zo nu en dan te corrigeren. Ik ben blij dat ik zo’n vrouw heb gevonden."

Denken jullie aan trouwen?

"Ik sluit niet uit dat we ooit gaan trouwen of een samenlevingscontract aangaan en een leuk feestje vieren op Ibiza. Maar ­alsjeblieft geen sprookjesdag met een witte jurk. Dat vinden we allebei verschrikkelijk burgerlijk. Ik zing al vijftien jaar, heb denk ik op minstens 300 bruiloften opgetreden."

"Neem van mij aan, dat is voor de meeste mensen niet 'de dag van hun leven'. Ik heb genoeg bruiden doodongelukkig in een hoekje van de zaal zien ­zitten, of koppels op de dansvloer die eigenlijk niet meer op hun benen konden staan van vermoeidheid." 

En een gezin?

"Dat willen we zeker. Maar praten over kinderen vind ik 'glazen bol kijken'. We hebben de wens, zijn allebei gek op kinderen en willen ze ook heel graag met elkaar. Maar nu nog niet. Carrièrematig hoeven we niet meer te wachten."

"Haar bedrijf is in rustiger vaarwater en loopt goed, ik stap van het ene grote project in het andere, maar dat zal altijd zo blijven. Maar we hebben gewoon geen haast, zijn allebei nog jong." 

Waar droom je nog van na Ziggo Dome?

"Ik heb de ambitie om de allergrootste te zijn. Dat doe je in ­voetbalstadions. Ik wil alle stadions en mooie zalen in het land aandoen. En mijn uiteindelijke droom is een mooi, jaarlijks terugkerend evenement. Niet zo’n carnaval als De Toppers, het moet wel klasse hebben à la Marco Borsato’s Symphonica in Rosso. Maar daar is het nu nog te vroeg voor."

Eerst nog een zaal vol vrouwen tijdens het VROUW concert op 30 oktober! 

"Ja, ook heel bijzonder. Mijn publiek bestaat normaal gesproken voor de helft uit vrouwen. Ik heb nog nooit in zo’n grote zaal met alleen maar vrouwen gestaan! En nog wel 5000 vrouwen! Misschien durf ik het wel niet, haha. Nee, ik ga er in AFAS Live natuurlijk een feestje van proberen te maken. Ik kijk ernaar uit!"

Tino's ouders hebben niks met showbizz van doen. Wil je weten wat zij vinden van Tino's succes? Lees dan nu het hele interview in VROUW magazine: "Mijn moeder kwam ’s middags langs tijdens de repetities in een nog leeg Ziggo Dome. Ik zag haar kijken met natte ogen, en toen moest de show nog beginnen." 

Kom naar het Jubileumconcert!

Tien jaar VROUW, dát moeten we vieren! Daarom geven we op 30 oktober 2017 een waanzinnig jubileumconcert. Zing samen met vriendinnen lekker mee met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley. En dompel je voor aanvang - in de foyer van AFAS Live - onder in de wereld van mode, beauty en verzorging. Bestel hier de kaarten!

Van de partners van VROUW