Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

vrouw aan het sporten op vakantie
Foto: Hollandse Hoogte
VROUW magazine

Ik hoor haar fluisteren
'Zij moet zo nodig fit zijn op vakantie'

Afslankcoach

Mieke Kosters

M

Mieke Kosters is ondernemer en auteur van o.a. Het geheim van slanke mensen. Ze woont samen met Jaap en hun drie kinderen. Deze week staat ze op de camping, waar ze ineens aan het sporten slaat.

"Ja, doe nog maar een wijntje." Ik stond in het park te borrelen. De kinderen waren in geen velden of wegen te bekennen. Er stonden alleen ouders om me heen, allemaal met een glas in de hand. "Jij slaat ze niet vaak af, hè?" lachte de vader links van me.

Geen prettig imago

Ik vond het niet echt een leuke opmerking; onverzadigbare wijndrinker, geen prettig imago. Al was het op zich wel waar. De laatste weken voor de vakantie hingen van feestjes aan elkaar: van de klassenborrel, de zomerpicknick en de buurtbarbecue tot het pleinfeest. 

En nu in Italië ga ik er vrolijk mee door. "Ja één wijntje kan nog wel", knikte ik m’n nieuwe campingbuurvrouw gisteravond toe. Gezellig was het zeker. Actief ook. Maar echt fit word je er niet van, constateer ik de volgende ochtend als ik wakker word. Van m’n voornemen om elke ochtend de 7-minutes app voor de caravan te doen, is het nog niet gekomen.

Sportieve opleving

M’n hardloopschoenen liggen nog ongebruikt in de koffer. Ben ik toch weer te makkelijk geweest, foeter ik mezelf uit. Vanaf nu telt: ’s avonds een vrouw, ’s ochtends een vrouw! Ik kan prima wijntjes drinken, als ik de dag erna tenminste niet blijf hangen in brakkigheid, pep ik mezelf op. 

Ik stap direct de caravan uit, de zon in. Klaar voor een eerste fitte dag. Als Dochter na mij de caravan uit struikelt, roep ik haar enthousiast toe: "Ik ga de 7-minutes app doen, doe je mee?" Ze kijkt me met haar ogen nog halfdicht aan en loopt zonder wat te zeggen terug de caravan in. "Mama heeft weer zo’n sportieve opleving", hoor ik haar zeggen tegen Zoon. "Je kunt beter nog even binnenblijven."

Naast de caravan

Hmmm… er zit niets anders op dan zelf maar te beginnen. "Next step: Jumping Jacks", klinkt er uit mijn telefoon, "In 3, 2, 1... begin!" Daar sta ik dan naast de caravan heen en weer te huppen. Een buurman die langsloopt met een vers stokbrood glimlacht me bemoedigend toe.

Ondanks dat het er wellicht gênant uitziet, zet ik dapper door. Bij het ontbijt vertel ik razend enthousiast hoe fijn het is om de dag actief te starten. "Zullen we wedden hoelang ze het dit keer volhoudt?" zegt Man tegen de oudste twee. Zoon gokt twee dagen, Dochter drie en Man zegt: "Ze haakt morgen al af. We gaan uit eten."

Van wijngirl naar fitgirl

Ik ben blij met hun weddenschap, want het maakt me juist vastbesloten om door te zetten. De volgende ochtend ren ik een rondje, de ochtend daarna doe ik trouw de 7-minutes app. Op de vierde dag ben ik druk bezig met push-ups als ik een langslopend kindje hoor vragen: "Mama, wat doet die mevrouw?"

Als ze doorlopen hoor ik de moeder ietwat venijnig fluisteren: "Die mevrouw moet zo nodig fit zijn op vakantie." Man hoort het ook: "Zo, zo... van wijngirl naar fitgirl in amper drie weken?" Ik lach: "Fit mét wijn, daar kan ik wel mee leven."

Vanaf volgende week houdt Mieke écht vakantie. Journalist Maaike Olde Olthof neemt dan het stokje van haar over.