Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Anne-Marie Jung
Foto: Patrick Harderwijk | Hollandse Hoogte
VROUW magazine

Anne-Marie Jung: Net als met kleding
hou ik met eten ook van alles en veel

Tanja Spaander

H

Hoewel actrice Anne-Marie Jung qua stijl vaak wordt geplaatst in de jaren-vijftig-hoek, puilen haar kasten uit met kleding in allerlei stijlen. Mode is een van haar passies, en mag best iets kosten. ‘Mijn boekhouder zei ooit: Voor jou is het altijd uitverkoop. Dat ben ik natuurlijk nooit meer vergeten!’

Waarschijnlijk zijn er weinig actrices die níet houden van mooie kleding en veel verkleden; anders zitten ze sowieso in het verkeerde vak. Maar weinigen is mode zó op het lijf geschreven als Anne-Marie Jung (41), bekend van Het Klokhuis, véél theaterproducties en films als Hartenstraat, Hallo Bungalow en Rokjesdag. In een zwart rokje, dito transparante blouse met borduursels, groene sandaaltjes met hakken en met feloranje teennagels en een dierenprint-zonnebril verschijnt ze op de afspraak in Den Haag, bij haar om de hoek. “Een stylist heb ik niet,” vertelt ze. “Heel af en toe bel ik iemand als ik naar een gala moet, waar ik niet elke keer een dure jurk voor wil kopen. Maar eigenlijk doe ik dat het liefst ook nog zelf. Dan ga ik naar Laura Dols en koop voor 65 euro een waanzinnige vintage jurk die ik laat innemen of uitleggen. Ik vind het leuk om mezelf te stylen.”

Is uiterlijk belangrijk voor je?

“Best wel; ik ben eraan gewend geraakt en wil het zo houden. Niet tot bloedens toe, hoor: ik zou niet in me laten snijden of me lek laten prikken door de plastisch chirurg. Gisteren ben ik uit eten geweest met mijn schoonmoeder en haar vriendinnen, gemiddelde leeftijd zeventig. Allemaal superleuke wijven: verzorgd, joie de vivre, dat zie je meteen terug. Véél leuker dan van die vrouwen met dik opgespoten lippen die tegen elkaar opbieden van ‘kijk mij eens’ en om het hardst roepen: ‘nee, ik heb niets laten doen’. Als je eenmaal zestig bent, hoef je toch geen gladde perzikhuid te hebben en alles nog strak te laten trekken? Zet er vooral even bij: iedereen moet dat lekker zelf weten. Maar voor mij zou ik het zonde vinden van mijn gezicht. Want ik ben best tevreden. Iedereen heeft wel dagen waarop je denkt: die kaaklijn kan strakker, maar over het algemeen…”

Een aantal jaar geleden ben je flink afgevallen. Wat was de reden?

“Ik zat niet lekker in mijn vel. Daar heb ik nu eerlijk gezegd ook weer een beetje last van: dat volle gevoel, dat die maagwand begint te protesteren. Toen ik destijds met een onwijs leuk jurkje maatje 40 de paskamer binnenging, dat krap bleek te zitten en ik in de spiegels rondom mezelf van de achterkant zag, dacht ik: dat zint me niet. Hier moet iets gebeuren. Ik ben begonnen met de mayonaise en het koekje bij de koffie uit mijn dieet te schrappen. Dat kon ik missen, al deed het pijn. Want net als met kleding hou ik met eten ook van alles en veel: sauzen, wijn… Verder weet ik het niet zo goed meer. Ik geloof dat ik wat geminderd heb met koolhydraten, maar ik heb geen streng dieet gevolgd of zo.”

Je vriend Burt en jij zitten in hetzelfde vak. Fijn?

“Burt is veelzijdiger. Die is behalve acteur ook decorbouwer, handelaar, een manusje van alles. Nu zit hij in een internationale speelfilm, heeft het decor gemaakt voor de Parade, hij werkt als trainingsacteur bij de politie, van alles. Ik vind het fijn dat er dus meer is en we thuis niet altijd over hetzelfde hoeven te praten. We hebben allebei een leven dat niet negen-tot-vijf is en dat past erg bij ons. Soms verdient de een meer dan de ander en dat is prima. Geld is bij ons nooit een issue.”

Twee jaar geleden zijn jullie verloofd. Wordt er nog getrouwd?

“Burt heeft hij me op zijn knieën gevraagd en gaf me de ring van zijn oma, de intentie om te trouwen is er zeker. Maar híj kan geen keuzes maken en ík ben vreselijk perfectionistisch. Dan kan het lang duren, maar hoewel ik geen details kan noemen: er zit schot in de zaak. Of trouwen belangrijk is? Eigenlijk vind ik het gewoon leuk om een goed feest te geven, haha. Een vriend van ons is BABS (Bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand, red.), die gaat ons trouwen. En alle elementen die ik fijn vind zitten erin: lekker eten, samen zijn met vrienden en familie én je helemaal opdoffen. Dat zijn de drie pijlers waarop onze bruiloft zal rusten, het formele gedeelte wil ik zo snel mogelijk achter de rug hebben.”

Maar eerst ben je vanaf later deze maand te zien in de voorstelling The play that goes wrong, en nu al in de Videoland-serie Vaders & moeders. Zit je tegenwoordig ook weleens ergens níet in?

“Dat denk ik juist altijd over anderen! Bij mij valt het best mee, joh. Tot eind mei zit ik in het theater dus dan heb ik weinig tijd om nog ergens anders opnamen voor te doen. Hoewel, zo hier en daar een dagje… Op The play that goes wrong verheug ik me ontzettend, maar ben ook een beetje bang. Het is een fysiek uitdagende voorstelling: er vallen dingen, we stoten tegen stukken en ik moet met mijn collega-en-beste-vriendin Tina de Bruin hele vechtscènes gaan doen met gooien, trekken, vallen... Echt slapstick, ontzettend goed bedacht. Maar veel choreografie!”

Meer lezen over wat Anne-Marie met mode heeft en waarom zij en haar vriend bewust kozen voor één kind? Lees het hele interview dit weekend in VROUW magazine