Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Isa Hoes en Medina Schuurman
Foto: Mark Uyl
VROUW magazine

'Gecondoleerd meid, je bent
in de overgang'

I

Isa Hoes en Medina Schuurman schreven vorig jaar het boek Te Lijf, waarin zij de overgang – “Ja, wij zitten er ook midden in” – uit de taboesfeer haalden. Maar er valt nog veel te winnen. Daarom beantwoorden zij, als ervaringsdeskundigen, de komende weken al je vragen over schommelende hormonen, rode hoofden en nare buien.

“We zijn als vrouwen geneigd om het onderwerp weg te duwen, om het er niet over te hebben, terwijl je het ook kunt omarmen,” zegt Medina. “Door het te accepteren heb je waarschijnlijk ook minder last van de symptomen.” Zij en Isa belichten elke week een ander aspect van de menopauze.

Op humoristische en herkenbare wijze verhalen ze over opvliegers, nachtelijk zweten en een verminderd libido, maar ook over de leuke kanten van de overgang. Want die zijn er – heus. “Je moet het zien als een krachtige fase, waarin je ouder maar ook wijzer wordt. Het is jammer dat we het als iets negatiefs zien, dat komt omdat de maatschappij zo gericht is op jong, fris en fruitig.”

Antidepressiva

De actrices krijgen weleens negatieve reacties op hun overgangsverhalen, en dan met name van andere vrouwen. “Dat zijn vaak vrouwen die er zelf geen last van hebben, of veel last maar dat niet erkennen. Ik denk dat het juist goed is om het benoemen. Zelf zit ik met 48 nog in de vroege overgang. Ik menstrueer nog wel, maar onregelmatig en soms met hevig bloedverlies. Dan heb ik er heel veel last van.

De overgang is iets wat vrouwen vaak overvalt, mij overviel het ook. Rond je 45e heb je je leven op poten, maar dan zit je ineens niet meer lekker in je vel en denk je aan een burn-out of depressie. Niet aan de overgang, want daar ben je nog te jong voor. Dan ga je met je klachten naar de huisarts aan wie je vertelt dat je hard werkt en moeder bent. Soms wordt je dan aan de antidepressiva gezet, terwijl het toch echt overgangsgerelateerde klachten zijn. En dat terwijl antidepressiva de overgangsklachten ook nog eens bevorderen.”

Experts

Inmiddels zijn Isa en Medina behalve ervaringsdeskundigen ook echt experts geworden. “We geven er lezingen over en gaan na ons boek Te lijf. De kunst van mooi ouder worden nog twee boeken over de overgang schrijven. Het is een missie geworden voor ons. We hebben 25 experts en wetenschappers gesproken en al die informatie gebundeld. Heel handig, want wie heeft nog de tijd om alles zelf na te gaan?”

Ze weten inmiddels wat de impact van de overgang op vrouwen is. Na hun lezingen krijgen ze vaak heel emotionele reacties.

“Er zijn echt vrouwen die zichzelf kwijtraken in de overgang, en dat snappen we. Het is bevrijdend om het erover te kunnen hebben. We zijn niet gewend de vuile was buiten te hangen, op Facebook gaat het altijd goed met ons. Om het er wél over te hebben, werkt heel verbindend. En je kunt er ook veel aan doen! Door bijvoorbeeld naar een consulent te gaan, door je voeding aan te passen, anders te gaan trainen en vitaminen te slikken. Isa is aan de hormonen gegaan, zij heeft daar baat bij. Ik mag dat niet, want ik rook en dan mag je er niet aan beginnen. Interessant, hè? Ik wist dat niet...”

Relatie

Hun wekelijkse probleemrubriek kan natuurlijk ook helpen. Het kan zelfs je huwelijk redden! “De overgang kan verstrekkende gevolgen voor je relatie hebben. Als je de hele tijd geïrriteerd bent en snauwt naar je man en niet doorhebt dat het door de overgang komt, kan een relatie eraan kapotgaan.

Weet je dat ons boek door vrouwen aan hun man wordt voorgelezen? Dat geef hem meer inzicht, zodat hij kan vragen: ‘Hoe wil je dat ik op je reageer?’ En dan kan jij zeggen: ‘Laat me maar.’ Of: ‘Verwen me maar eens extra.’ Dan kan het zelfs een kracht in je relatie worden.” Dus u weet wat u te doen staat... voortaan Lieve Isa en Medina voorlezen aan de man.

Lieve Isa en Medina is te lezen in VROUW magazine

Schitter jij straks op de rode loper?

Tien jaar VROUW vieren we samen met jou. En samen met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley. Op 30 oktober 2017 rollen wij (speciaal voor jou en je vriendinnen) onze feestelijke rode loper uit, tijdens een waanzinnige avond met topartiesten, meezingers, mode en beauty. Jij komt toch ook? Info en tickets hier.