Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte / PA Photos Ltd
VROUW magazine

Mijn jongste lachte me uit:
Je lijkt op beertje Paddington!

Maaike Olde Olthof

D

Daphne Deckers viert vakantie, maar geen nood: Maaike Olde Olthof neemt het stokje graag over. Ze is gescheiden, heeft twee dochters en een grote liefde in het buitenland. Deze week past ze een flared jeans, op aanraden van haar vriendin.

 

“Gaat het een beetje?”
“Nee. Met je stomme advies...”

Ze lacht om mijn frustratie maar is ook licht beledigd: “Nou ja!”

Ik volg haar raad nooit meer op, besluit ik terwijl ik alle meewerkende delen van mijn buik in een broek sta te wurmen. Het felverlichte pashokje is angstaanjagend. Bij iedere beweging stuiven er dikke flarden stof omhoog, bovendien stinkt het er naar zuur zweet. Zweet dat niet het mijne is. De broek past zolang ik mijn adem inhoud. Maar ik ben pas echt blij als de knoop ook daadwerkelijk dicht blijft.

Probeer die eens

“Je zou die jeans met wijde pijpen eens moeten proberen. Met hoge hakken eronder win je tien centimeter,” zei Anne, toen we samen de winkel inliepen. Ik had het kunnen weten. Mijn vriendin vreest de centimeters in de lengte, verder heeft ze qua lichaam niks te klagen. Deze zogeheten flared jeans staat me in ieder geval belachelijk. In de spiegel zie ik een lachwekkend figuur, sterker nog: het gebrek aan een figuur. Te veel breedtevariaties in een geringe lengte.

“En..?” Ik hoor dat Anne naar mijn hokje toeloopt. Pottenkijkers, daar heb ik nu geen zin in. Binnen twee seconden sta ik alweer in mijn sokken, de jeans is uit. Het nieuwsgierige hoofd van Anne duikt net te laat door het gordijn. “Het stond ontiegelijk lelijk.” Dat zal d’r leren. Maar Anne haalt nonchalant haar schouders op.

Bedankt voor je advies

Waarom laat ik me, op mijn 42e, nog tot deze dingen overhalen? Vroeger moest een ander me vertellen wat ‘in’ was. Niet dat ik ooit van plan was het heersende modebeeld te volgen, hoor. Ik heb er simpelweg het lichaam niet voor. Er volgens de laatste mode bijlopen is, met mijn schamele een meter zestig en een fikse voorgevel, nicht im Frage. Neem nu die plateauzool van een tijdje terug. In zulke schoenen val ik, zeker bij het traplopen, gewoon voorover. Nog zo’n debacle van lang geleden: de pashmina. Heerlijk, een grote sjaal om de nek en je krijgt er een touch of Máxima bij. Mijn ex-vriend hielp me meteen uit die koninklijke droom. “Nu lijk je echt topzwaar.”

Al die oversized kleding van nu, ik snap er helemaal niks van. Het is lachwekkend. Vorige week probeerde ik een jas uit de nieuwe wintercollectie. Ik stond raar te kijken want zelfs small leek veel te groot. Volgens de verkoopster, die mijn verontwaardigde gezicht zag, hoort dat nu eenmaal zo. “Dat is gewoon het model, mevrouw,” zei ze hooghartig. Prima. Kan mij het schelen, en ik trok ’m midden in de winkel aan. Er was geen spiegel nodig want Charlie, mijn jongste, lachte me uit. “Je lijkt op beertje Paddington...”

Het enige gevoel voor mode dat ik heb, is precies weten wat me goed staat. In mijn geval, klein en zwaar van boven, is dat alles met een V-hals, broeken met rechte pijpen (die vind je tegenwoordig alleen op de herenafdeling) en korte jurkjes... Dat draag ik, in de mode of niet. Want er op je mooist bij lopen, dat is pas fashionable.

Schitter jij straks op de rode loper?

Tien jaar VROUW vieren we samen met jou. En samen met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley. Op 30 oktober 2017 rollen wij (speciaal voor jou en je vriendinnen) onze feestelijke rode loper uit, tijdens een waanzinnige avond met topartiesten, meezingers, mode en beauty. Jij komt toch ook? Info en tickets hier