Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Jan Smit
Foto: Edward Beukers
VROUW magazine

Jan Smit: Ik weet
wat écht verdriet is

Tanja Spaander

H

Hoewel hij nog zelden interviews geeft, maakt Jan Smit (31) vanwege het VROUW Jubileumconcert graag een uitzondering. Terugkijkend op zíjn laatste tien jaar is er nogal wat veranderd: er was verlies en hij werd vader. Een strenge vader zelfs, zegt hij. Al blijft hij zelf het grootste kind. 

Ook Jan Smit is erbij op ons jubileumconcert van 30 oktober. Hij weet nu al hoe zijn optreden eruit gaat zien: "Ik ga liedjes spelen die iedereen verwacht. Dat vind ik belangrijk, dat artiesten gewoon brengen waar mensen voor komen." 

"Mijn publiek is heel divers, maar vrouwen vormen wel een belangrijk deel. Ik denk dat zij ook meestal de kaartjes kopen en dan gewoon tegen hun vent zeggen: 'Schat, we gaan naar een concert.' En ze zingen harder!"

 

VROUW bestaat dus tien jaar. Weet jij nog waar jij mee bezig was in 2007, toen we begonnen?

"Toen werd ik geopereerd aan mijn stembanden. Ik was 21, mijn (her)doorbraak in Nederland was zo’n twee jaar daarvoor geweest en qua werk zat ik in een achtbaan. Alleen was toen het karretje dus even van de rails af… In die tijd deed ik 400 optredens per jaar, moeilijk voor mijn stem. Maar op dat moment was ik het helemaal en het ging zo goed dat ik niets wilde afzeggen."

"Ik leefde in een soort roes. Maar ja, opeens lag alles tien maanden stil. Ik mocht niet zingen - na de operatie zelfs twee weken niet praten - en moest dat daarna héél langzaam opbouwen. Achteraf heb ik ervan geleerd. Tegenwoordig doe ik in plaats van die 400 zo’n 80 optredens, en heb ik nooit meer stemproblemen."

Hoe ben je zelf veranderd in de laatste tien jaar?

"Misschien is het grootste verschil dat ik niet meer zomaar alles doe. Destijds dacht ik: 'Ik grijp alles aan zolang dit duurt, want het kan zomaar afgelopen zijn.' Nu geef ik bijvoorbeeld bijna nooit meer interviews. Als ik iets kwijt wil, post ik dat op Instagram of andere social media."

"Ik ben in het verleden flink teleurgesteld door journalisten, dan stond er weer ergens een verhaal waarvan ik dacht: 'Waarom nou?' Maar ik heb ook gemerkt dat er sinds ik geen interviews meer geef, niets veranderd is aan het succes. Helemaal niks!"

"Ik doe in-stores en concerten en tours en mensen komen daar naartoe. Het interesseert ze geen hol wat ik privé doe. Ik ben natuurlijk gewoon getrouwd en vader, dus zo interessant ben ik niet meer voor 'de bladen'."

Wat voor vader ben jij?

"Ik ben nog steeds zelf het grootste kind: lig het eerst onder tafel. Net heb ik nog een tent gebouwd in de tuin. Dan haal ik de meubels van binnen naar buiten, tot wanhoop van Liza. Maar als vader ben ik best streng."

"Ik ben opgewekt, maar sta wel op mijn strepen. 'Nee' is 'nee', en wordt ook niet na de derde keer vragen 'ja'. Ze mogen veel, maar als ik ze niet strak houd, nemen ze snel een loopje met me."

"Mijn zoon Senn van net 4 is doof als het hem uitkomt. Als ik hardop zeg: 'Je moet naar bed', hoort hij me niet. Maar als ik heel zacht fluister: 'Wil je chips?' dan roept hij: 'Welke chips mag ik pakken?'"

"Ik ben er natuurlijk niet vaak; ik schat dat ik zo’n beetje de helft van het jaar weg ben. Zeker nu we in Duitsland zo’n succes hebben met de band KLUBBB3."

Is je relatie met Fem, van wie je niet de biologische vader bent, anders dan met de andere twee?

"Nee, maar Fem heeft natuurlijk twee vaders. Ze is vijf dagen per week bij ons. We hebben een heel goede verstandhouding met haar vader; als het hem eens niet uitkomt mag ze altijd bij ons, en andersom. Het is zelfs zo dat als Fem bij haar vader slaapt, Emma tegenwoordig meegaat!"

"Na twee meiden was Senn wel even iets anders: een echte jongen. De meiden kunnen urenlang kleuren en als ze buitenspelen, komen ze even schoon weer terug. Senn wordt altijd vies. Hij zit continu onder de blauwe plekken en loopt twee keer per week met zijn hoofd tegen de punt van de tafel."

"Verder is hij bijdehand en durft alles: als ik koffie ga drinken in mijn café pakt hij pen en papier en gaat bestellingen opnemen. En als hij meegaat naar een optreden moeten ze hem tegenhouden, anders staat hij ineens naast me op het podium."  

Hoe zorg jij er met al die drukte voor dat je gezond blijft?

"Ik sport zodra ik kan. Nu heb ik even vrij, dan werk ik twee keer per week met een personal trainer en pakken we steeds een andere spiergroep aan. Thuis doen we weleens een week koolhydraatarm; in plaats van spaghetti eten we dan bijvoorbeeld courgette. Voor de rest probeer ik me in te houden."

"Tijdens tournees in Duitsland eten we vaak uit; dat probeer ik te beperken. Zeker nu ik boven de dertig ben, merk ik dat wat eraan komt, er moeilijker af gaat. En via foto’s die op social media worden geplaatst, hoor ik dat vanzelf terug!"

Het lijkt alsof alles wat jij doet lukt. Heb je ook moeilijke periodes gekend?

"Ik weet wat écht verdriet is sinds Jaap (Buijs, vanaf het begin Jans manager, red.) overleed. Mijn opa is ook overleden, maar die had een mooi leven gehad; met Jaap had ik nog allemaal plannen. Hij heeft me gemaakt en we werkten elke dag samen. Aloys, zijn zoon, is nu mijn manager."

"Het is alweer ruim twee jaar geleden dat Jaap overleed, maar als ik iets hoor of denk wat met hem te maken heeft, rollen de tranen over mijn wangen. Dat gebeurt steeds vaker, ik besef dat hij echt nooit meer terugkomt."

"Als ik belangrijke keuzes moet maken, wil ik even weten wat hij ervan had gevonden. Toen we met KLUBBB3 een gouden plaat kregen en op 1 stonden, hebben we naar de hemel geproost."

"Hij heeft dat hele project begeleid en ik hoop dat hij ziet wat een succes het is. Maar dat geloof ik wel. Ik denk dat Jaap vanaf daarboven al die cd’s heeft opgekocht!"

Wil je weten wat Jan nog meer deed in 2007 en hoe hij zijn kinderen bewust maakt van de waarde van geld? Lees dan nu het hele interview in het nieuwe VROUW Magazine.

Jan treedt op tijdens het VROUW Jubileumconcert, net als Ruth Jacott, Tino Martin en Edsilia Rombley. Kom ook en bestel hier kaarten.

Bekijk hier ook zijn videoboodschap aan jullie:

 

Van de partners van VROUW