Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Carola Povee-Bolleurs
Foto: Sasha Lambert
VROUW magazine

Carola (46) scoorde bij de cardioloog
lager dan ze dacht...

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

E

Een van de meest voorkomende doodsoorzaken onder vrouwen: hart- en vaatziekten. Maar in hoeverre zijn wij daarmee bezig? Zo lang je aan de buitenkant niets ziet, zal het wel in orde zijn. Toch? Carola (46) liet haar gezondheid testen door cardioloog Janneke Wittekoek.

Carola is moeder van Cheyenne (20), sport vaak en eet zo gezond mogelijk, oftewel: de gezondheidsfreak. Ze is 1.75 meter lang en weegt 60 kilo. Carola geeft haar gezondheid een 8. Maar doet de cardioloog dat ook?

Chocoladereep bij de thee

Carola: "Sinds een paar jaar let ik heel goed op wat gezond is voor mijn lijf. Daarvoor at ik ’s morgens rustig een chocoladereep bij de thee, gevolgd door een plak cake in de middag. Ik voelde me rot en had altijd wel ergens last van. Toen ik het een en ander opzocht op internet, besefte ik hoe belangrijk goede voeding en regelmatig bewegen is."

"Sindsdien voel ik mij veel beter! Meestal ontbijt ik met een yoghurtshake met vers fruit, lijnzaad en havermout. Als ik ga sporten, doe ik er wat eiwit bij. Ik sport zo’n vier keer per week en golf daarnaast regelmatig. In de sportschool doe ik vaak groepslessen, die motiveren mij."

Een wijntje

"’s Middags maak je mij blij met een broccolisoepje, wokgroenten of een boterham. ’s Avonds eten we zo vers mogelijk. Mijn dochter is er veel minder mee bezig dan ik. Ik probeer haar aan te sporen om gezonder te eten, maar ach, ik dacht daar vroeger ook niet over na."

"En ik eet ook heus weleens iets ongezonds. Als ik op een verjaardag ben, eet ik gewoon een taartje en het weekend mag ik zondigen. Dan bak ik ’s morgens broodjes af en drink ik ’s avonds lekker een wijntje. Om nog gezonder te worden, zou ik dat moeten laten. Maar dat vind ik het niet waard. Ik voel me lekker en ben blij met mijn lijf."

Verhoogd cholesterolgehalte

De cardioloog geeft de gezondheid van Carola een 7. "Carola heeft een aantal risicofactoren. Uit de test bleek dat zij een sterk verhoogd cholesterolgehalte heeft. Dat haar onderdruk tijdens de inspanningstest fors opliep, kan hiervan een gevolg zijn. Ik vermoed een erfelijke factor, want ze let erg goed op haar voeding."

"Misschien dat we het met wat kleine aanpassingen in haar voedingsschema op orde kunnen krijgen. Verder is het belangrijk om lekker te blijven bewegen; daarmee behoud je de elasticiteit van je bloedvaten. Ook bleek haar bloeddruk aan de hoge kant. Het is uitermate van belang om die op orde te krijgen, desnoods met een (heel lage dosering) medicijnen."

"Ze heeft er misschien nu geen last van, maar de gevolgen op latere leeftijd kunnen desastreus zijn, denk aan een beroerte of hartinfarct. Ingrijpen dus. Voorkomen kan door je leefstijl aan te passen, maar soms is de invloed van erfelijke factoren te groot en moet je uitwijken naar medicijnen."

Lees de andere verrassende uitslagen van snoepkont José en gelegenheidsroker,- en drinker Ankie in VROUW Magazine.