Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Wilma van de Kuinder
Foto: CORNÉ VAN DER STELT
VROUW magazine

Kortsluiting door telefoonoplader: Wilma (45)
verloor haar huis door een brand

journaliste

Hanna Gillissen

I

Inval-leerkracht Wilma van de Kuinder (45) is getrouwd, heeft vier kinderen (14, 9 en een tweeling van 7 jaar). In 2016 zag ze haar huis in vlammen opgaan. 

Ik was in de supermarkt...

“Toen ik werd gebeld door mijn oudste: ‘Mama, het huis staat in brand!’ Pepijn was die dag ziek thuis, de andere kinderen zaten op school en mijn man was aan het werk. Ik meteen naar huis. De straat stond vol met brandweer, ambulance, politie, en ik zag de vlammen uit Pepijns slaapkamer slaan."

"Ik heb mijn bakfiets aan de kant gegooid, gegild, gehuild. Gelukkig was hij al opgevangen door de buren. Hij had geknetter gehoord, was naar boven gelopen en zag het vuur in zijn kamer. Hij heeft onze twee honden gepakt, is op blote voeten naar buiten gerend en heeft 112 gebeld. Onze held!”

De brand is ontstaan...

“Door kortsluiting via een telefoonoplader die nog in het stopcontact zat. Van de bovenverdieping en zolder was niets meer over. Terwijl we alles net hadden opgeknapt! Toen ik de verbrande pyjamaatjes en knuffels van de kinderen zag, kreeg ik het te kwaad."

"Gelukkig kon mijn man nog net ons trouwalbum en wat babyfoto’s pakken voordat de boel werd gesloopt. We zijn omarmd door de buurt en familie, mensen kwamen meteen met kleding, shampoo en tandenborstels aan. Hartverwarmend.” 

Stonden we ineens...

“Met z’n zessen op straat. Het duurde elf weken voordat de verzekering geld vrijmaakte voor de opbouw. Gelukkig was de aannemer al begonnen. De eerste nachten sliepen we bij familie, daarna konden we het huis huren van een vriend die in het buitenland zat. De kinderen gingen weer naar school en wij aan het werk, maar ’s avonds kreeg ik geen hap door mijn keel."

"Ik had heimwee naar ons huis. Mijn man was mijn grote steun. Hij bleef zo rustig, precies wat ik nodig had. Voor de kinderen hebben we hulp gezocht; Merel kon ’s nachts niet slapen en Pepijn had de beelden van de brand nog op zijn netvlies.” 

Hoe erg brand is...

“Ervaar je pas als je het meemaakt. Je veiligheid, je basis is weg. Als ik nu buiten sirenes hoor, raak ik overstuur. Maar bang voor brand ben ik niet. Toen we na een halfjaar eindelijk terug naar huis konden, voelde het meteen weer goed. We hebben wel onze brandmelders aangesloten op het net en niet op batterijen, want die waren leeg toen de brand uitbrak."

"En er zijn nieuwe regels: tablets mogen alleen worden opgeladen als we thuis zijn en we laten geen stekkers meer in het stopcontact zitten. Ik ben trots op hoe we hier als gezin mee omgaan. Het gaat met vallen en opstaan, maar we hebben elkaar, we zijn weer thuis.” 

Dit verhaal verscheen in VROUW Magazine op 21 oktober 2017.