Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Stef Nagel
VROUW magazine

Irma: Ik ben eindelijk verlost
van mijn killerbody

Tanja Spaander

Z

Ze hadden een superstrak lijf, maar dat is verleden tijd. Toch zitten deze drie vrouwen in VROUW Magazine nu veel beter in hun, zij het iets lossere, vel: “Ik ga nooit meer op dieet of op de weegschaal!”

Een van deze vrouwen is Irma van de Pol (35). Ze heeft een relatie en is coach, personal trainer en diëtiste. Naar de tijd waarin ze op het NK Bodybuilden stond in de bikiniklasse wil ze nooit meer terug. “Mijn lichaam is permanent beschadigd.”

Rond mijn 15e… “Merkte ik dat jongens me aandacht gaven vanwege mijn uiterlijk. Toen ik ging studeren, ontmoette ik een meisje dat veel sportte en modellenwerk deed. Dat ging ik ook doen.

Ik begon met fitness om er nog beter uit te zien; slank zijn was niet meer genoeg. Op mijn 18e liet ik stiekem mijn borsten vergroten; ik raakte steeds meer gefocust op mijn uiterlijk.”

Niet goed genoeg

Via een vrouw… “Die in de bodybuilding-wereld zat, kwam ik daar ook mee in aanraking. In 2008 werd de bikiniklasse geïntroduceerd, de lichtste vorm, nieuw in Nederland.

Een jaar later deed ik mijn eerste wedstrijd en won, twee weken later weer en niet veel later stond ik zelfs op het NK. Daar werd ik derde. Zie je wel, dacht ik, ik ben dus niet goed genoeg. Harder werken!” 

Irma tijdens haar bodybuilding wedstrijd

Het sporten werd… “Steeds extremer: ik ging steeds harder trainen om zo min mogelijk vet op mijn lichaam te krijgen. Zes dagen per week trainen, twee keer per dag. ’s Ochtends op mijn nuchtere maag cardio, ’s avonds na het werk krachttraining. Plus een streng dieet: soms leefde ik wekenlang op een stukje vis en wat broccoli.

Daarnaast gebruikte ik supplementen: van onschuldige dingen als fatburners en cafeïnepillen tot illegale middelen als clenbuterol, anabolen, foute afslankpillen en zelfs coke en speed.”

Lage stem

Het trainen was… “Eigenlijk allang niet meer leuk. Ik woog 62 kilo, veel te weinig voor mijn lengte van 1 meter 80 en werd niet eens meer ongesteld. Toen dacht ik er niet bij na, maar ik was mijn lichaam permanent aan het beschadigen. Door de anabolen heb ik bijvoorbeeld nog steeds een lage stem.”

Op weg naar… “Het NK kreeg ik een auto-ongeluk, het vierde in dat jaar. Ik gebruikte plaspillen, dronk al twee dagen bijna niets en het vochttekort in mijn hersenen dat daardoor ontstond, doet hetzelfde als wanneer je dronken bent: je reacties worden vertraagd.

Mijn auto was total loss; gelukkig had ik zelf niets. Maar toen ik de wedstrijden erna steeds niet won, stortte ik in.”

Valkuilen

In Kuala Lumpur… “Waar ik met mijn toenmalige vriend voor zijn werk naartoe verhuisde, vond ik rust. Daar ging ik nadenken over wat ik wilde met mijn leven. Ik had ooit even psychologie gestudeerd, een opleiding tot diëtiste op zak en hield van sporten. Die drie dingen combineer ik nu.

De vrouwen die ik train, wil ik behoeden voor mijn valkuilen. Ik begeleid ook veel jonge meisjes. Die groeien op in deze tijd met fitgirls op Instagram en zo. Ze zijn op steeds jongere leeftijd met hun lijf bezig, best zorgwekkend.”

Nooit meer op dieet

Zelf ben ik nu… “Fit, maar wil daar niet meer zo veel voor doen of laten. Als ik geen zin heb of moe ben, sport ik niet. En als ik zin heb in een wijntje of pizza, neem ik die. Op dieet ga ik niet meer. Wat maakt vijf kilo meer of minder nou uit? Daar word je echt niet meer of minder gelukkig van, geloof mij maar.”

Irma schreef over haar ervaringen het boek Geluk Zit Niet In Een Sixpack.

Lees de interviews met de andere vrouwen die gedag zeiden tegen hun killerbody dit weekend in VROUW Magazine.