Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Mieke Kosters
VROUW magazine

'Maak die frikadel, chips of drop
niet zo groot in je hoofd'

Afslankcoach

Mieke Kosters

M

Mieke Kosters is ondernemer en auteur van o.a. Het geheim van slanke mensen. Ze woont samen met Jaap en heeft drie kinderen. Deze week heeft ze het over de kracht van bewuste keuzes.

'Dit werkt ook niet meer voor me", zucht mijn oom op mijn moeders verjaardag. Een paar maanden geleden verkondigde hij nog vol vuur dat tarwevrij eten het helemaal was. 

Magische oplossing

Ik grinnik, ik hoor dit heel vaak. Het punt is: welke eethype of welk dieet je ook volgt, het werkt allemaal. Tijdelijk. Zolang je het doet. Het begint meestal zo: je bent (wat) te zwaar, hebt er genoeg van en kiest een dieet dat in de mode is, of een manier van eten waarmee je buurvrouw veel is afgevallen. En eventjes (als het enigszins in je leven past), lukt dat.

En dan weet je het zeker. Deze manier van eten is het helemaal voor je. Je hebt de puzzel ontrafeld, de magische oplossing gevonden. Je valt niet alleen af, je huid is gezonder en je voelt je minder moe. En omdat je zo graag wil geloven in een oplossing, dicht je deze resultaten vooral toe aan wat je eet: een maand zonder suiker en mijn gewicht smolt weg, geen brood meer en ik was 20 cm kwijt.

De avocado doet het niet

Onzin. Er bestaat geen magische eetoplossing om af te vallen of slank te blijven. Als je iets zoekt om blijvend je gewicht en/of eetgedrag te veranderen; kijk in de spiegel. Vet zit tussen je oren. Je voelt je zo goed in een slanke periode omdat je bewust kiest wat je wél eet. Je luistert op zo’n moment niet naar je smoesjes, maar je doet wat je echt wil: gezond en minder eten.

En nee, dat ligt niet aan de ingenieuze werking van avocado, gojibessen of havermout. Dat doe jij helemaal zelf. Dat kan jij dus, dat zit ook in jou. Je moet alleen leren daar weer op te vertrouwen. Voedingswetenschappers zijn niet voor niets zo kritisch op alle claims die mensen etenswaren toedichten. Het meeste ervan is nooit bewezen. Het is een placebo-effect. 

Jezelf leren managen

Het gaat dus niet om de mánier van eten die je kiest om af te vallen, het gaat om het dóen. Meer specifiek: jíj moet het doen. De crux van blijvend slank zijn: jezelf leren managen. Bewuste keuzes maken, niet overeten, stoppen als je voldaan bent.

Dat betekent ook niet altijd luisteren naar die kakelende stemmetjes in je hoofd die schreeuwen om nog een cracker, stuk chocola of glas wijn. En je hebt te accepteren dat er geen perfecte manier van eten bestaat. Geen pleister die je vet wegsmelt.

Broodje met chocopasta

Het streven naar gezond, gezonder, gezondst, het onrustig worden van een keer snoepen of van een broodje met chocopasta: zo zonde. Accepteer dat iedereen weleens dingen eet waar-ie later spijt van heeft.

Nou en? Maak die frikadel, zak chips of dat handje drop niet zo groot in je hoofd. Dat betekent niets voor je gewicht of gezondheid als je erna weer bewust kiest wat je in je mond stopt. Leg de macht over jouw eetgedrag, goede of slechte gevoel over jezelf én over je gewicht niet buiten jezelf. Jij kunt altijd iets doen.