Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Mieke Kosters
VROUW magazine

Een brief
aan mijn twintigjarige ik...

Afslankcoach

Mieke Kosters

M

Mieke Kosters (45) is ondernemer en auteur van o.a. Het geheim van slanke mensen. Ze woont samen met Jaap en heeft drie kinderen. Deze week schrijft ze een brief aan haar jongere ik.

Aan m’n twintigjarige ik,

Soms mis ik je opeens. Als ik in het donker autorijd en schrik van een fietser die van rechts komt, omdat ik hem niet gezien had, ook al reed ik rustig.
 

Minimaal vier dagen

Of als ik de telefoon op een meter afstand moet houden omdat de kleine letters beginnen te dansen. Ik mis je als ik vrijdagavond na wat wijntjes toch maar op tijd naar huis ga omdat ik zaterdagochtend om 8.30 uur op het voetbalveld moet staan. En ik weet dat als ik blijf hangen, ik minimaal vier dagen nodig heb om te herstellen. 

Soms schrik ik zelfs als ik mezelf hoor zeggen tegen de kinderen van een vriendin: 'Wat ben jij al groot geworden.' Of tegen een uitgeputte jonge moeder: 'Geloof me, het komt goed, op een gegeven moment slapen ze zelfs weer langer dan jij.'

Flirten

Soms mis ik je omdat ik zin heb in spontaniteit zonder dat ik in m’n agenda moet kijken welke avond ik de komende maanden vrij heb. Of als ik wil flirten en lachen zonder gedoe en rimpels. Ik mis je ook als ik in de sportschool niet meespring met de jumping-jacks omdat ik na drie zwangerschappen vergeten ben bepaalde voorzorgsmaatregelen te treffen. 

En heel soms mis ik je stellige meningen, waar je honderd procent in geloofde: als kinderen brutaal zijn, geef je ze straf, en je advies aan vriendinnen: als je vriend vreemdgaat, ga je bij hem weg. Tja, ik wist alles over relaties en was de beste opvoeder. Toen ik nog geen man en kinderen had. 

Niet meer onzeker

Maar gelukkig mis ik je verreweg de meeste dagen, weken, maanden helemaal niet. Dan ben ik opgelucht omdat ik niet mee hoef te doen aan de fit-girl hype. En omdat mijn kinderen al zo oud zijn, dat ik geen oppas meer hoef te regelen als ik even naar een borrel ga of een uurtje wil sporten. Dan ben ik tevreden omdat ik inmiddels heel goed weet wat m’n talenten zijn, omdat ik niet meer onzeker hoef te zijn of hij me wel leuk vindt. 

Dan ben ik gelukkig omdat ik al meer dan twintig jaar dezelfde, fantastische vriendinnen heb, en omdat ik het bedrijf heb dat ik graag wil. Dan ben ik dankbaar dat m’n ouders nog altijd zo betrokken zijn in mijn leven. En zelfverzekerd omdat ik inmiddels weet, dat als ik iets niet snap, het meestal niet klopt. 

De liefste man en kinderen

Ik ben relaxter en accepteer beter omdat ik heb ervaren dat de wereld niet zwart-wit is. Het leven is makkelijker omdat ik genoeg verdien om leuke dingen te doen, mooie kleding te kopen en op vakantie te gaan. 

Ik hoef echt niet meer naar je terug omdat ik nu de leukste man en kinderen ter wereld heb. Maar bovenal ben ik dankbaar omdat ik nooit met zo’n hipster hoef te zoenen. Brrrr, zo’n dertiger met baard… ik moet er niet aan denken. Lang leve 45 jaar!