Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Germaine en haar dochter nemen check in ontvangst
Foto: Eigen Beeld | VROUW Magazine
VROUW magazine

Germaine won 1 miljoen:
De eerste maanden heb ik slecht geslapen

Redactie VROUW

J

Je wint toch nooit wat? Germaine van den Tempel (55) weet wel beter: zij won op 1 januari 2016 ruim 1 miljoen euro met de PostcodeKanjer. "Vanaf het moment dat ik op mezelf ging wonen, speel ik al mee. Door de jaren heen won ik regelmatig iets, zoals koekjes, soeppakketten, ontbijtkoek en zelfs een keer een televisie. Maar wat me overkwam op 1 januari had ik nooit durven dromen. Zoiets gebeurde bij andere mensen, toch niet bij mij?!"

"Ik was die avond alleen thuis toen er werd aangebeld door Bea Post. Zij gaf me haar kaartje en vroeg me even te wachten. Ik heb snel mijn dochter Tahnee gebeld, of ze thuis wilde komen. Even later stond Caroline Tensen voor de deur en kreeg ik een cheque overhandigd. Het huis stond plots vol met een cameraploeg.

Onwerkelijk

Heel rustig trok ik de cheque uit de envelop maar op het moment dat ik het bedrag zag staan, ruim 1 miljoen euro, begon ik spontaan te huilen. Zoveel geld had ik nog nooit bij elkaar gezien! Ik had zelfs nooit een spaarrekening gehad, dus het was allemaal heel onwerkelijk.

En hoewel het op televisie altijd lijkt alsof zoiets heel rustig gaat, vloog dat moment voorbij: ik denk dat het nog geen vijf minuten duurde voordat iedereen weer weg was.

Lunch

Die avond verzamelden alle winnaars zich bij de buren die het meest hadden gewonnen. Vervolgens werden alle winnaars uitgenodigd voor een lunch de dag erna, waar we meer informatie zouden krijgen over de winnaarsbegeleiding en de uitkering van het prijzengeld.

Dat was prima verzorgd; er was daar ook iemand van accountantskantoor PwC die ons meer uitlegde over wat zo’n bedrag winnen nu eigenlijk inhield. Ik kreeg bezoek van De Telegraaf en Hart van Nederland die reportages kwamen maken, en later nog een Limburgse radiozender.

Bedelbrieven

Van mijn omgeving heb ik alleen maar positieve reacties gekregen. Mensen zeiden dat ze blij voor me waren, dat het me gegund was. Heel lief allemaal. Ik heb geen enkele bedelbrief gekregen, wat je weleens hoort. 

De eerste twee, drie maanden heb ik heel slecht geslapen. Als ik in bed lag, was ik aan het malen: 'Wat kan ik met zoveel geld doen?' Natuurlijk had ik er weleens van gedroomd om de loterij te winnen. Wie niet?

Huisje in Spanje

Dan dacht ik: 'Als ik win, koop ik een huisje in Spanje', zulke dingen. Maar op het moment dat het echt gebeurt, denk je drie keer na voordat je het geld uitgeeft, want dat kan maar een keer.

Ik heb mijn huis een beetje aangepakt: andere kozijnen erin, de badkamer vernieuwd, de tuin laten opknappen... Dat wilde ik toch al, maar nu kón het. Verder wil ik geld overlaten voor mijn drie kinderen.

Hypotheek

Zij krijgen hun deel als ze het nodig hebben. Bijvoorbeeld bij het kopen van een huis, zodat ze niet zo’n grote hypotheek hoeven te nemen. Dit is belastingtechnisch een goede manier, weet ik inmiddels.  

Het is misschien een cliché, maar het klopt wel: geld maakt niet gelukkig, maar het is wél makkelijker. Ik ben niet gelukkiger, dat was ik al met mijn kinderen. Maar het is wel fijn dat we wat vaker uit eten kunnen en ik mijn ouders eens kan meenemen op een uitstapje dat ze normaal niet zouden maken.

Gescheiden

Ik ben al ruim vijftien jaar gescheiden en leef sindsdien met mijn kinderen in een koophuis, dus het geld was erg welkom. Toch gooi ik het absoluut niet over de balk, dat past niet bij me. Ik geef niet zo om dure spullen, breng liever tijd door met mijn familie.

Grappig genoeg zie je nu als je onze straat inrijdt veel meer mooie auto’s dan vroeger. Ik heb er zelf ook een gekocht, maar wel een gebruikte, een spiksplinternieuwe vind ik zonde van het geld. Daarnaast steun ik extra goede doelen zoals KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en Oxfam Novib.

ALS

Een vriend van mij is vorig jaar overleden aan ALS. Ik heb weleens tegen hem gezegd: 'Als ik voor 100.000 euro een pil kon kopen die jou beter zou maken, deed ik het.' Maar ja, die is er niet.

Dan besef je meteen dat je wel geld hebt, maar dat je er dus niet álles mee kunt kopen. Ook dit klinkt als een cliché, maar: als je gezond bent, ben je pas echt rijk. Dat hopen we dus ook zo lang mogelijk te blijven."

Mogelijk gemaakt door de Postcode Loterij.

Gerelateerde onderwerpen