Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Mieke Kosters
Foto: Stef Nagel | VROUW Magazine
VROUW magazine

'Ik ben best verbaasd dat er
bij mijn kinderen op school wordt gepest'

Afslankcoach

Mieke Kosters

M

Mieke Kosters is ondernemer en auteur van o.a. Het geheim van slanke mensen. Ze woont samen met Jaap en heeft drie kinderen. Deze week heeft ze het over getreiter op school.

"M. is de grootste pestkop uit de klas", vertelt Zoon. "Wat doet hij dan?" "Nou, gewoon treiteren. Dan wil hij met z’n allen sneeuwballen gooien op één jongen. Of hij stoot hem net zolang aan tot hij boos wordt. Dat is dan grappig." "Vind jij dat ook grappig?" vraag ik. "Nee", antwoordt Zoon, "ik doe er nooit aan mee." "Pfff, gelukkig."

Meeloper

Ik ben best verbaasd dat er bij mijn kinderen op school wordt gepest. Ik dacht, ­nogal naïef blijkbaar, dat het in onze buurt, met veel dezelfde ‘keurige’ gezinnen, niet gebeurde. Althans niet op ernstige schaal. Oudste Dochter schudt haar hoofd: "Echt wel. Toen ik in groep 6 zat werd er een meisje gepest. Toen moesten wij met de hele klas in gesprek. Je moest van jezelf zeggen wie je was: pester, meeloper, gepeste of redder."

"En wat was jij? vraag ik. "Ik heb toen 'meeloper' gezegd. Ik deed er nooit aan mee, maar ik verdedigde dat meisje ook niet. Ik wilde liever in een goed blaadje bij de pesters staan", zegt Oudste Dochter eerlijk. Jongste Dochter wil ook meepraten. Zij heeft op school naar de anti-pest club gekeken. "Als je niet opstaat tegen pesten, blijft het doorgaan", zegt ze.

Ingewikkeld

We kijken haar aan, onder de indruk van zoveel wijsheid. "Ja,” zeg ik, "dat is wel waar." Zoon: "Als we voetballen op school en ik dribbel voorbij de pestkop, dan kan hij niet tegen z’n verlies en probeert hij me onderuit te schoppen. Ik word totaal niet gepest, maar ben ook geen vriend van de leider. Dus ik houd me wel een beetje in." 

Ik vind het best ingewikkeld. Ergens zou ik willen dat m'n kinderen ­helden waren en zelfverzekerd opstonden tegen onrecht, net zoals in Amerikaanse highschool-films. Maar ik snap ook wel dat zoiets best ingewikkeld is als je 12 bent. "Weet school dat er gepest wordt?' "Ja", zegt Zoon, "en de juf doet er ook echt wat aan. Ze grijpt in, geeft straf, praat met z’n ouders... Maar het helpt nog niet echt."

Afleiden

Oudste Dochter heeft een plan: "Kijk, je wil zelf niet te veel opvallen. Dus je zegt niet: 'Hé pestkop, stop daar eens mee!' Zeker niet als je niet zo’n positie hebt in de groep. Maar misschien kun je de pester wel afleiden.

Dus als hij weer voorstelt om met z'n allen tegen één sneeuwballen te gooien, doe je subtiel een ander voorstel. Dan zeg je bijvoorbeeld: 'Laten we gewoon twee teams vormen, dat maakt een sneeuwballengevecht veel leuker.'" 

School bellen

We vinden het allemaal een goed plan. Zoon wil de afleidingstactiek proberen. "Moet ik nog wat doen?" vraag ik aan Zoon. "Naar school bellen of zoiets?" "Nee mam, absoluut niet!" Zoon en Oudste Dochter kijken me allebei geschrokken aan. "Beloof dat jij je er niet mee bemoeit. Anders vertellen we nooit meer iets thuis." Hm, ik moet er even over nadenken. Ingewikkeld dit... Wat zal ik doen?

Praat mee

Mieke was verbaasd, maar weet jij wel of er op de school van jouw kind(eren) wordt gepest? Of er een pestprotocol is en of dat wordt gehanteerd? Wordt jouw kind gepest, of is hij/zij misschien een pester? Praat hieronder mee!