Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Alexandra Vis
Foto: Privé Beeld
VROUW magazine

Alexandra: ‘Reisleider zijn is fantastisch,
maar soms ook ontzettend eenzaam’

Redactie VROUW

H

Honderden vlieguren per jaar, de ene maand in Buenos Aires, de volgende op de Seychellen: het lijkt wel alsof deze vrouwen altijd op vakantie zijn! Van reisjournalist tot -blogger: Netty, Alexandra, Sigrid en Sabine hebben van reizen hun beroep gemaakt. 

Alexandra Vis (46) is getrouwd, moeder van twee zonen (12 en 14) en werkt als reisbegeleider van onder meer singlereizen. “Voordat ik een gezin had, had ik al veel van de wereld gezien, in m’n eentje en met groepsreizen. Toen de kinderen kwamen, gingen mijn reisplannen in de kast. Maar de kriebels staken toch weer de kop op."

“In 2016 maakte ik een groepsreis naar Vietnam en Cambodja om te kijken of de drang er nog steeds was. Het afscheid van mijn gezin was moeilijk, maar eenmaal daar ging ik er helemaal in op. Dus besloot ik er m’n werk van te maken.”

Grenzen

“Als reisleider heb ik singlereizen begeleid naar Kreta en Kos, en avontuurlijke reizen naar Thailand, Laos, Cambodja, Kenia, Tanzania en Zanzibar. Van juni tot november ben ik elf weken weggeweest en heb ik ongeveer zestig uur in het vliegtuig gezeten.

Mijn partner neemt dan het huishouden en de zorg voor de kinderen over. Best zwaar, omdat hij fulltime werkt, maar hij ziet ook dat het me goed doet. Natuurlijk heeft alles z’n grenzen, maar mijn man en kinderen gunnen me dit. Mijn kinderen zeggen: ‘Je bent niet alleen mama, maar ook Alexandra. En dit is waar je hart ligt.’”

Zonnige landen

“Soms denk ik dat ik in het verkeerde land geboren ben. Ik ga het liefst naar warme, zonnige landen. De warmte geeft me energie. Ik vind het geweldig om te zien hoe mensen in andere landen leven en wat ze bezighoudt.

De wereld heeft op alle fronten zo veel moois te bieden. Niet alleen qua natuur, maar ook wat betreft historie en cultuur. Reizen verrijkt je blik op de wereld en het leven; je gaat relativeren.”

Eenzaamheid

“Het is minder leuk wanneer er in Nederland iets met mijn gezin of familie is, of wanneer ik een verjaardag of feestdag mis. Of als er in de groep geen klik is, er veel wordt geklaagd en er problemen zijn tijdens de reis. Dan kan dit werk zwaar zijn.

Op Kos lag ik doodziek op mijn hotelkamer; dan ga je het liefst met het eerste vliegtuig terug en mis je je gezin. Het is een fantastisch beroep zolang alles goed gaat, maar het kan ook ontzettend eenzaam zijn.”

Verleiding

“Singlereizen zijn niet bedoeld voor het vinden van een nieuwe liefde, maar ik vond het super dat tijdens mijn eerste singlereis een koppel ontstond. Vanaf dag één zag ik het al aankomen. Ze zochten elkaar steeds op. Van beide kanten hoorde ik – in vertrouwen – de verhalen aan.

Voor mijn ogen zag ik de liefde opbloeien. Heerlijk toch? Zelf voel ik nooit verleiding. Mijn man geeft me deze enorme vrijheid en zijn vertrouwen, dat wil ik op geen enkele manier beschamen.”

De interviews met stewardess Netty Vonk (46), reisjournalist Sigrid Stamkot (39) en reisblogger Sabine de Witte (31) zijn nu te lezen in VROUW Magazine.