Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

vrouw in pak met man in onderbroek
Foto: Image Source/Albert Van Rosendaal | Hollandse Hoogte
VROUW magazine

'Ik vind de carrière
van mijn vrouw intimiderend'

Redactie VROUW

S

Steeds meer vrouwen verdienen meer dan hun man. Prima toch, zou je denken. Maar helaas heeft dit omgekeerde rollenpatroon niet altijd een positief effect op de relatie. Hoe gaan vrouwelijke kostwinners - en hun mannen - hiermee om? VROUW-collega Ella Vermeulen schreef erover in VROUW Magazine.

De vrouwelijke kostwinner kent verschillende ­gedaanten. Je hebt de femme fatale die haar man op alle fronten de baas is en stiekem geniet van die rol. De 'zwoeger' die niet anders kan omdat haar vent de kantjes ervanaf loopt of simpelweg werk heeft dat minder wordt betaald. En de 'moderne vrouw' die alle taken gelijk verdeelt met haar man, maar in een lucratievere branche werkt dan hij.

Huisman

Eline (42, teamleider verpleging) is zo iemand: "Tot 2011 deelden we de financiële last en de taken in ons gezin. Mark raakte werkloos en is na veel afwijzingen voor zichzelf begonnen. Zijn inkomen wisselt sterk, maar zelfs in een goede maand verdien ik veel meer dan hij. Dat is moeilijk voor hem, hij voelt zich tekortschieten.

Maar het is ook moeilijk voor mij, omdat er thuis veel blijft liggen. Het zou makkelijker zijn als hij 'gewoon' huisman was en ik niet ook nog eens zo veel aan het huishouden zou moeten doen. Maar dat ligt gevoelig, dat wil hij niet. Werk is belangrijk voor hem, om zich 'man' te voelen."

De cijfers

Vrouwen verdienen steeds vaker meer dan hun man. In tien jaar tijd is het percentage vrouwelijke hoofdkostwinners gestegen van 13% naar 19%, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Onder stellen zonder kinderen is het aandeel vrouwelijk hoofdkostwinner het hoogst (23%).

Hoe ­jonger het stel, hoe vaker het voorkomt dat de vrouw het meest verdient. De stijging van het aandeel vrouwelijke hoofdkostwinners komt door het steeds hogere opleidingsniveau van vrouwen.

Minderheid

Maar hoewel het vaker voorkomt, zijn vrouwelijke kostwinners nog sterk in de minderheid. Vooral bij stellen met kinderen zijn de verschillen groot: in 2014 verdiende bij 71% van hen de man het meest of was hij alleenverdiener.

En in relaties waarin de vrouw kostwinner is, vindt de man dat vaak lastig. "Ik zeg dat het me niets doet omdat we een team zijn", zegt Jan (49) die maandelijks ongeveer 1000 euro minder inbrengt dan zijn vrouw. "Maar ik zou het prettiger vinden als we evenveel verdienden. Ik ben zeker trots op haar en op wat ze heeft bereikt, maar het is ook intimiderend." 

Relatie met geld 

Ook al zegt je gezonde verstand dat het niet zou moeten uitmaken, geld speelt een grote factor in relaties. "Het suggereert maatschappelijke status en succes" zegt psycholoog Ria Hulzebos. "Degene die het meest verdient, bepaalt vaak ook hoe het ongeveer wordt uitgegeven. Dit lijkt voor mannen van kostwinners soms net iets lastiger te verkroppen.

Waarschijnlijk komt dit omdat de rolverdeling eeuwenlang zo was dat alleen híj het geld verdiende. De man was nodig, want het was zíjn verantwoordelijkheid het gezin te onderhouden. Dit voedde zijn zelfbeeld op een positieve manier.

Onbewust kunnen mannen nu nog altijd het gevoel hebben dat ze verantwoordelijk zijn voor het gezinsinkomen. Als hij dan in een situatie terechtkomt waarin niet hij maar zijn partner het (meeste) geld verdient, kan dit voor hem voelen als falen, zeker als zijn omgeving hem niet meer serieus neemt, omdat hij 'leeft van het geld van zijn vrouw'."

Wrijving

Toch hoeft meer verdienen dan je man geen relatiebreker zijn. "Uiteindelijk gaat het niet zozeer om wie wat inbrengt, maar om het gevoel van eigenwaarde en gelijkwaardigheid", zegt de psycholoog.

"Dat zijn zaken die niet kunnen worden uitgedrukt in geld, maar in liefde en zorg voor elkaar, in waarderen en respecteren wie de ander is, wat de ander doet en in samen beslissingen nemen over geld.

Hoe makkelijker partners kunnen praten over hun inkomen en het besteden daarvan, hoe minder wrijving erover ontstaat. Maar de meeste mannen vinden het nog altijd moeilijk om zich kwetsbaar op te stellen, zeker als het gaat over zaken als geld, macht en status." 

Praat mee

Is jouw man alleenverdiener, verdienen jullie evenveel óf ben jij de kostwinner? Heeft het feit dat een van jullie meer verdient invloed op jullie relatie? Hoe gaan jullie hier mee om? Praat mee!

Het hele artikel lees je nu in de rubriek 'Psyche' in VROUW Magazine.

En, wat vind jij? Laat je horen!