Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Mieke Kosters
Foto: Stef Nagel | VROUW Magazine
VROUW magazine

'In mijn ouderlijk huis ben ik weer
papa en mama’s kleine meisje'

Afslankcoach

Mieke Kosters

M

Mieke Kosters is ondernemer en auteur van o.a. Het geheim van slanke mensen. Ze woont samen met Jaap en heeft drie kinderen. Deze week heeft ze het over hoe je ineens weer papa en mama’s kleine meisje bent.

Hoe oud je ook bent, thuis bij je ouders ben je weer terug in de tijd. Al kom ik samen met mijn drie kinderen logeren, in mijn ouderlijk huis ben ik gewoon weer papa en mama’s kleine meisje.

Geplast

Afgelopen weekend bleef ik twee nachten slapen bij mijn ouders. Toen ik 's avonds om elf uur naar bed ging, vroeg mijn moeder: "Heb je wel geplast, kind?" "Eeehhh mam, ik ben 45, geloof me, dat regel ik zelf wel", zei ik. Mijn dochter van 13 heeft er nog een half uur de slappe lach over gehad. 

De avond erna ging ik met een aantal vriendinnen van vroeger uit eten. In mijn nieuwe spijkerbroek met klein scheurtje op de knie voelde ik me reuze hip. Toen ik de deur uit wilde lopen zei m’n vader: "Ga je zo uit, met die kapotte broek?"

Vers sinaasappelsap

Toch is het vreemd dat je zo makkelijk weer in de oude rollen schiet als je met z'n allen in het ouderlijk huis bent. Mijn broer van 43 ligt gewoon weer languit op de bank om vers sinaasappelsap te bedelen.

Als-ie in z'n eigen huis vanaf de bank naar z’n vrouw zou roepen: "Hé schat, hoe zit dat met dat sinaasappelsap?", denk ik dat hij het sap over z’n hoofd zal krijgen. Maar bij m'n moeder kan hij alles maken. 

Pittige gesprekken

Dat was vroeger al zo. Met als gevolg dat ik me er als grote zus, ook weer net als vroeger, direct mee bemoei: "Je kunt je eigen sinaasappelsap toch wel persen? Mam, je moet zorgen dat die mannen zelf in actie komen!" 

Mijn man, inmiddels bijna 46, directeur van een middelgroot bedrijf en vader van drie, trok zich als puber vaak terug op z’n kamer. Zeker als zijn ouders ruzie hadden of pittige gesprekken voerden. Nu nog ontziet z’n moeder hem als er serieuze zaken besproken moeten worden. "Laat hem maar", zegt ze dan, "hij kan hier niet zo goed mee omgaan."

Adviezen

Het goede nieuws is dat mijn ouders altijd klaarstaan om ons te helpen. Heeft mijn dochter hulp nodig, dan zijn ze er. Of het nu gaat om het huis bewaken tijdens de vakantie, boodschappen doen, schilderijen ophangen of onverwacht oppassen op een ziek kleinkind. Ze pakken zo de auto in Kampen en zijn er binnen het uur. Dat ik daarvoor wat adviezen ter harte moet nemen die ik niet nodig heb, neem ik dan ook graag op de koop toe.

"Ja mam, ik weet dat licht op de fiets in het donker heel belangrijk is." En: "Ja pap, ik ga kijken naar een arbeidsongeschiktheidsverzekering en ik houd echt wel rekening met mijn pensioen." Ik geniet er maar gewoon van, zolang het kan.

Paar jaar

Wie weet moet ik over een paar jaar mijn vader helpen met zijn verzekeringen, sinaasappels persen en m'n moeder vragen of ze wel geplast heeft voordat ze gaat slapen. Nee, dan blijf ik graag nog héél lang papa en mama's kleine meisje.