Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Lisa Bunschoten
Foto: Corne van der Stelt | VROUW Magazine
VROUW magazine

Snowboarder Lisa Bunschoten: Bibian was mijn trainer,
maar is nu mijn concurrente!

Tanja Spaander

E

Een maand na de Olympische Spelen (9 - 25 februari) treden ook onze paralympische sporters aan in PyeongChang (9 -18 maart). Ook snowboarder Lisa Bunschoten (22), skiër Anna Jochemsen (32) en zitskiër Linda van Impelen (32) gaan proberen voor Nederland zo veel mogelijk medailles binnen te slepen.

Lisa Bunschoten (22) is gekwalificeerd voor de bankenslalom en snowboardcross. Dit worden haar tweede Paralympische Spelen. Ze heeft een relatie met mede-paralympiër Chris Vos (19).

Fibula aplasie

"Ik werd geboren met fibula aplasie. Dat betekent dat ik geen kuitbeen had, bijna geen banden in mijn knie en een spitsvoet, die altijd gestrekt stond. Mijn linkerbeen was veel korter dan mijn rechter, wel 12 centimeter.

Op mijn 6e hebben ze mijn been verlengd; dat was pijnlijk en ik kon zo’n twee jaar niet lopen. Op mijn 16e is mijn voet geamputeerd en het resterende beenlengteverschil opgevangen door een prothese."

Gewoon proberen

"Ik snowboard met een andere prothese dan waarop ik loop, met een kap om mijn bovenbeen om extra stevigheid te geven en alles op zijn plek te houden. Ik begon op mijn twaalfde. Ik kon met mijn voet geen skischoen aan, maar wel een snowboardschoen.

Na de amputatie ging het ­snowboarden zelfs beter, omdat ik stabieler stond. Nee, ik heb nooit gedacht: 'Dat kan ik niet'. Ik dacht juist bij alles: 'Ik probeer het gewoon'. Zo heb ik ook op dansles ­gezeten, paard gereden en wedstrijden gezwommen."

Op topniveau

"Op mijn 17e had ik mijn eerste ­wedstrijd. Ik kwam erbij via Mentelity Foundation, een initiatief van paralympisch snowboarder Bibian Mentel (45) die mensen met een beperking laat zien wat je allemaal nog wél kunt, ook in de sport.

Eerst was Bibian mijn trainer en reisde ik overal met haar mee. Nu is zij mijn grootste concurrente! Bibian heeft veel voor de sport gedaan en dat ze met haar ziekte op topniveau presteert, inspireert echt. Al wil ik haar ook gewoon verslaan."

Vriend

"Mijn vriend Chris is ook snowboarder; we zitten in hetzelfde team. We zijn al vier jaar samen. Superfijn, want we reizen altijd samen en hebben wedstrijden op zelfde plekken.

Er komt ook wel wat onderlinge concurrentie bij kijken: hij gaat harder dan ik, maar zo kan ik me wel aan hem optrekken. Ik word bijna niet herkend op straat. Maar ik merk wel dat de aandacht groeit nu de Spelen dichterbij komen: ik krijg steeds meer berichtjes van onbekenden die me succes wensen."

Goud

"Ik zie ook dat er meer meisjes met een handicap zijn die ­willen snowboarden. Als ik daarin ook maar een beetje als inspiratie kan dienen, is dat te gek. Dit worden mijn tweede Paralympische Spelen. In Sochi werd ik zevende bij de ­snowboardcross, nu ga ik voor goud. 

Als het daar fout gaat, is het belangrijk om die teleurstelling te gebruiken als ­motivatie om er nog harder aan te trekken. Even mokken mag, maar daarna ga ik gewoon nóg harder snowboarden!"

De interviews met skiër Anna Jochemsen en zitskiër Linda van Impelen lees je nu in VROUW Magazine.