Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Anna Jochemsen
Foto: Corne van der Stelt | VROUW Magazine
VROUW magazine

Skiër Anna Jochemsen:
Het duurde even voordat ik de sport serieus nam

Tanja Spaander

E

Een maand na de Olympische Spelen (9 - 25 februari) treden ook onze paralympische sporters aan in PyeongChang (9 -18 maart). Ook snowboarder Lisa Bunschoten (22), skiër Anna Jochemsen (32) en zitskiër Linda van Impelen (32) gaan proberen voor Nederland zo veel mogelijk medailles binnen te slepen.

Anna skiet op één been en kwalificeerde zich voor alle vijf disciplines: afdaling, super G, supercombi, slalom en reuzenslalom. Dit worden haar tweede Paralympische Spelen. Ze heeft een vriend, Tim.

Prothese

"Bij mijn geboorte was mijn rechterbeen niet volgroeid en kreeg ik een prothese. Ik ski vanaf mijn kindertijd al op één been. Dat ben ik zo gewend. Op mijn zevende skiede ik voor het eerst in Amerika. Ze bleken een programma te hebben voor mensen met een handicap. Ik kreeg gratis privéles van een vrijwilliger.

Pas later bleek dat ik talent had, toen ik met school bij SnowWorld kwam. Met gym kon ik vaak niet meedoen, met skiën wel. Ik ging hard, maar had geen techniek. Toen ben ik bij een ­training van het Nederlands team gaan kijken. De coach zag iets in me en ik mocht meteen mee naar het buitenland. Ik werd per uur beter."

Studentenleven

"Het duurde even voordat ik de sport ­serieus nam: rond mijn twintigste genoot ik volop van het studentenleven. Negen jaar geleden besloot ik voor het skiën te gaan. Nu leef ik als topsporter. Ik train een à twee keer per dag, let op mijn voeding en probeer bewust de balans tussen trainen en rust nemen te bewaren.

De oranjekoorts die je ziet tijdens de Olympische Spelen is er minder tijdens de Paralympische Spelen. Dat is weleens jammer - het moet zo vet zijn om onderdeel te zijn van die gekte. Maar qua succes doen wij zeker niet onder voor de valide sporters. We trainen ook niet minder."

Medaille

"Ik doe in Nederland weleens een wedstrijdje tegen valide skiërs en die ski ik er niet allemaal uit. Ik moet het toch doen op één been. Tijdens de Spelen ski ik tegen vrouwen met verschillende handicaps; daar heb je omrekenfactoren voor, zodat het een eerlijke wedstrijd wordt. Zo kunnen we het in de toekomst misschien ook tegen valide skiërs opnemen.

Mijn kansen in PyeongChang zijn groter dan vier jaar geleden. In Sotsji  stond ik bij de slalom na de eerste run tweede en dus op medaillekoers. Helaas ging ik tijdens de tweede run onderuit. Maar ja, daarvoor had ik nog nooit op een world cup-podium gestaan, dus die tussentijdse tweede plek was al heel goed.

Het afgelopen seizoen stond ik bij de helft van mijn wedstrijden op het podium. Hopen op vijf keer goud is niet realistisch, maar met één medaille zou ik al héél blij zijn."

De interviews met snowboarder Lisa Bunschoten en zitskiër Linda van Impelen lees je nu in VROUW Magazine.